Sök

Svenska företag i Kina uppmanas se över sina krisplaner

Foto: TT.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Coronaviruset kommer slå mot svenska företag som verkar i Kina. Nu uppmanas de vara beredda.

Svenska bolag i Kina bör omgående se över sina krisplaner då utbrottet av det nya coronaviruset kommer slå mot bolagens verksamhet. Det menar ordföranden för Svenska handelskammaren i Kina, Lars-Åke Severin, som redan nu ser att svenska företag ställer in affärsresor och möten de kommande månaderna. 

"Jag tror de flesta tittar ungefär 60 dagar framåt, och i ett sammanhang som detta med en virusspridning så är det ju beslut som man kanske bör ta redan nu. Det finns även de som funderar på arrangemang fram i april", säger han till Sveriges Radio. 

Drygt 600 svenska bolag har verksamhet i Kina. De flesta kineser har på grund av det kinesiska nyåret ledigt och kinesiska regeringen har också förlängt nyårsledigheten för att begränsa virusutbrottet.

Nästa vecka väntas produktionen återupptas och Lars-Åke Severin säger att företagen bör se över sina krisplaner, och räkna med störningar.

"Framförallt de som har produktionsanläggningar som är beroende av att man har människor på plats. Att de kommer starta mycket senare, att de kanske får driva sin produktion med begränsad omfattning, att de kommer få störningar i leveranser och så vidare. Anledningen till det är ju att det finns reserestriktioner, och en allmän oro. Jag tror att många människor som ska åka tillbaka kanske helt enkelt väljer att inte göra det, utan man väljer att stanna hemma tills detta är över", säger han.

Kinas president Xi Jinping har uppgett för världshälsoorganisationen WHO att man kommer att besegra "djävulsviruset", coronaviruset. Det rapporterar Reuters.

Viruset har sitt ursprung i Kina och har hittills dödat 106 personer. Det är främst koncentrerat till Kina, men fall har upptäckts över störa delar av världen.

Flera länder planerar också att evakuera sina medborgare från Wuhan, som är huvudstad i Hubei-provinsen i centrala Kina. Amerikanska konsulatet kommer att lämna staden på onsdag.

Svenska företag agerar nu också. Exempelvis har Volvo Cars, som har kinesiska ägare, att man stoppat resor mellan Kina och Sverige.

Läs mer