Northzone investerar i Spring Health

NorthzoneHälsa

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Pär-Jörgen Pärson och Northzone satsar på hälso-startupen Spring Health.
"Min förhoppning är att det här kan bli en av de stora vårdplattformarna”, säger Pär-Jörgen Pärson.

Under de senaste åren har riskkapitalisterna öst pengar över digital hälsa, inte minst nätläkarna. Vid sidan om den "vanliga vården" har även satsningarna inom mental hälsa växt, bland annat i form av psykologer på nätet. 

Nu har Northzone fått upp ögonen för det amerikanska bolaget Spring Health som arbetar inom psykisk hälsa och välmående. Bolaget har byggt en plattform som hjälper anställda och organisationer att komma i kontakt med exempelvis psykologer.

Northzone leder kapitalrundan där Spring Health tar in 22 miljoner dollar, motsvarande runt 210 miljoner kronor. I samband med det tar Pär-Jörgen Pärson en plats i Spring Healths styrelse. 

”Vi gjorde en deep-dive i hela området kring mental ohälsa och de olika erbjudandena på marknaden, både i Sverige och i USA. Vi imponerades av grundarteamet bakom Spring Health”, säger Pär-Jörgen Pärson. 

Pär-Jörgen Pärsons tunga erfarenhet, från investeringar som Spotify och Avito, ska hjälpa bolaget att växa. 

”Det här är ett nytt område för mig, men inte för min familj. Min fru har jobbat som chef för en klinik i USA som jobbar med mental ohälsa”.  

I USA tillhandahåller arbetsgivare ofta hälsoförsäkringar där det enbart ingår akut psykiatri. Spring Health ska fungera som ett tidigt stöd för att fånga upp dem i ett tidigt stadie. 

Pär-Jörgen Pärson förklarar att plattformen genomför en typ av fördiagnos som fungerar som beslutunderlag för eventuell vidare vård. Användaren kan exempelvis träffa en läkare/psykolog över nätet för att sedan fortsätta med digital vård eller slussas vidare till fysisk vård. 

”Deras kunder är arbetsgivare som vill omvårda sina anställda genom plattformen. Om de får besvär med mental ohälsa kan de använda plattformen anonymt”.

Spring Healths marknadschef Ashley Binford skriver på Medium att bolaget ser investeringen som en viktigt milstolpe. 

”Den här investeringen gör det möjligt för oss att ta ett stort kliv framåt mot att bygga en värld där gissningar inte har någon plats inom mental hälsa”.

Tanken är även att  Spring Health ska skala internationellt. 

”Bolaget är redan up and running och taktar en omsättning på närmare 100 miljoner kronor på väldigt kort tid. Min förhoppning är att det här kan bli en av de stora vårdplattformarna”, säger Pär-Jörgen Pärson. 

Utöver Northzone är även Equinox Ventures och Able Partners nya investerare.

Läs mer