Holländska Adyen växer i rekordsnabb takt – i Sverige

Adyen
Holländska Adyen växer i rekordsnabb takt – i Sverige

Jonas de Lange

Reporter

Holländska Adyen har globalt sett ökat sina intäkter med mer än 100 procent under 2015. Och i Norden har antalet nya kunder tredubblats.

Sedan starten 2006 har det holländska betalbolaget lyckats locka till sig bland andra amerikanska techjättar som Airbnb och Facebook till kundlistan. I Sverige och Norden har dock bolaget, som vill ta upp kampen med bankerna om att leverera betalningsinfrastruktur, haft en tämligen anonym roll. Detta trots att de har kunder som SAS, Soundcloud och Spotify.

Det rollen kan dock vara påväg att förändras nu.

Enligt nya siffror från bolaget så har antalet kunder i Norden tredubblats under fjolåret. Majoriteten av dessa återfinns även i just Sverige.

”Sverige står för 80-85 procent av tillväxten och en lika stor andel av våra kunder i Norden finns här. Sverige leder utan tvekan även när det kommer till nordisk e-handel”, säger Jussi Lindberg, ansvarig för affärsutveckling på Adyen i Norden och Baltikum.

Den starka tillväxten i Sverige beror på bland annat på storleken på de svenska bolagen.

”Stockholm har näst flest unicorns efter Silicon Valley och våra största kunder är de snabbast växande bolagen som gör globala avtryck. De digitala bolagen är först ut och nu börjar vi fylla på med traditionella detaljhandelsbolag”, säger han.

Exakt hur stor tillväxten är i kronor och ören i Sverige vill bolaget däremot inte avslöja. Men globalt sett hanterade Adyen 50 miljarder dollar i transaktionsvolym, en ökning från 25 miljarder, under 2015.

Intäkterna för året landade på knappt 3 miljarder kronor, vilket är en ökning på mer än 100 procent jämfört med 2014.

Bolaget hanterar både kortbetalningar i butik och e-betalningar.

Adyen värderades senast till 2,3 miljarder dollar. Bland investerarna återfinns riskkapitalbolag som Iconiq Capital, General Atlantic, Felicis Ventures, Temasek, och Index Ventures

Uppdatering: I en tidigare version av artikeln skrev vi att Adyen är en konkurrent till Klarna och Izettle. Vi har i efterhand rättat det eftersom bolaget är närmare att vara en samarbetspartner med de två än en konkurrent. Klarna är bland betalningslösningarna som Adyen erbjuder i sin infrastruktur för betalningar i allmänhet. I den första versionen av artikeln lyfte vi även fram Acne, Filippa K och Gant som exempelkunder detta stämmer inte heller. Vi beklagar misstaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER