Willard Ahdritz kliver åt sidan – lämnar som vd på Kobalt Music

Kobalt Musik
Willard Ahdritz kliver åt sidan – lämnar som vd på Kobalt Music

Willard Ahdritz, grundare och vd för Kobalt.

Tobias Blixt

Reporter

Räknar med att omsätta 6,7 miljarder.

Det har gått 20 år sedan Willard Ahdritz, tillsammans med bland andra Johan Ekelund, grundade musikbolaget Kobalt. Utöver egen förläggarverksamhet, så har techbolaget bland annat en digital plattform som ska hjälpa exempelvis låtskrivare att få intäkter från streamingtjänster som Youtube och Spotify.

Nu rapporterar Music Business Worldwide att Willard Ahdritz har lämnat sin vd-stol på Kobalt. Istället kommer han att ta rollen som styrelseordförande i bolaget.

Ersättare blir Laurent Hubert.

Willard Ahdritz berättar för sajten att Kobalt Music Group förväntas omsätta ungefär 700 miljoner dollar under räkenskapsåret som slutar i juni 2020. En tillväxt på cirka 20 procent jämfört med året innan. I svenska kronor blir det drygt 6,7 miljarder kronor.

“När du driver ett globalt företag med 750 personer på 14 olika kontor, när du sitter i möte på möte, så är din agenda alltid full. Jag är väldigt nöjd över att vi tar detta steg, jag vet att Kobalt och våra klienter kommer att tjäna på det. Laurent är en utmärkt vd. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta vårt partnerskap tillsammans och att ta Kobalt in i företagets nästa fas.

Laurent Hubert anslöt till Kobalt i slutet av 2016. Han var tidigare marknadsförings- och kreativ chef på BMG.

“Jag tävlade med Kobalt innan jag anslöt hit. Jag såg hur Kobalt var unikt, med ett tydligt uppdrag. Inte bara att göra ett bättre jobb åt kreatörer, utan att förbättra hela musikindustrins ekosystem. Jag tror på det målet, som vi kommer att fortsätta med”, säger han.

Utöver att vara styrelseordförande så kommer Willard Ahdritz också att fortsätta som investeringsansvarig på dotterbolaget Kobalt Capital. Vilket är bolagets investeringsarm med fokus på musikrättigheter.

I mars 2019 rapporterades det att Kobalt var i färd med att ta in närmare 1 miljard kronor i nytt kapital.

Breakit besökte Willard Ahdritz i New York 2017 för en lång intervju. Den kan ni läsa här (Breakit Premium).

Läs fler artiklar
LÄS MER