Sök

Verbling köps upp av Busuu: "Det känns otroligt roligt"

VerblingBusuu

Mikael Bernstein, Bernhard Niesner (vd Buusu) och Gustav Rydstedt.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Svenska språk-startupen Verbling köps upp i mångmiljonaffär.
"Det känns otroligt roligt", säger medgrundaren Gustav Rydstedt.


Det svenskgrundare bolaget Verbling vill göra det enklare att lära sig nya språk. De har därför byggt en plattform som kopplar ihop användarna med språklärare via videosamtal världen över. Verbling vänder sig mot såväl privatpersoner som företag. 

Bolaget grundats under 2011 av svenskarna Mikael Bernstein, Gustav Rydstedt och Jacob Jolis. De träffades när de pluggade på Stanford University och berättade sin historia för Breakit när vi besökte dem i USA för fyra år sedan.

Nu köps Verbling upp av konkurrenten Busuu som samlar över 100 miljoner globala användare, enligt egen utsago. Prislappen har inte förmedlats men uppges ligga på ett tvåsiffrigt miljonbelopp i dollar. 

"Ett kul kapitel tar slut och en ny spännande resa inleds", säger Gustav Rydstedt medgrundare på Verbling.

"Synergerierna med Busuu är solklara och vi kommer kunna bygga något jättestort tillsammans. Marknaden saknar en komplett lösning med både lärare och verktyg för självstudier. I och med det här köpet hamnar vi långt före andra spelare från dag ett."

Verbling har tagit in 4,4 miljoner dollar i riskkapital, över 40 miljoner kronor i dagens kurs, från bland annat Draper Fisher Jurvertson, Learn Capital och Bullpen Capital.

Bolaget har i dag över 10.000 lärare kopplade till sig och tillsammans erbjuder de lektioner på närmare 60 språk. Busuu kommer nu att lansera satsningen "Busuu Live" genom att använda sig av Verblings plattform. De anställda, liksom medgrundarna Mikael Bernstein och Gustav Rydstedt, blir nu en del av  Busuus verksamhet.

"Vi är väldigt exalterade över att bli en del av Busuus talangfulla och erfarna team. Att kombinera våra lärare som är i världsklass med Busuus AI-drivna plattform kommer att göra det möjligt för personer som läser språk att bli skickliga ännu snabbare", säger Mikael Bernstein. 

Busuu gick break even under förra året och räknar med att nå en omsättning på över 40 miljoner dollar i år, runt 400 miljoner kronor. Bolaget uppges även blicka mot börsen. 

Läs mer