Sök

Niue får ny chans att strida om .nu – efter beslut i hovrätten

Internetstiftelsen

Ön Niue tillhörde tidigare Nya Zeeland men är självständiga sedan 1974. Foto: AP Photo/Nick Perry

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Niue och Internetstiftelsen kommer att mötas i Södertörns tingsrätt.

Efter ett långvarig bråk valde den autonoma ön Niue i Stilla Havet att stämma Internetstiftelsen i Sverige på cirka 200 miljoner kronor under 2018. Anledningen är att Niue vill återfå rättigheterna till sin egna toppdomän, den i Sverige populära sajtändelsen .nu.

”Det (skadeståndet) kommer att ligga runt 200 miljoner kronor. Det ska räknas fram av en oberoende part utifrån vinsten de här fem åren som Internetstiftelsen olovligen har administrerat Niues toppdomän”, sade Pär Brumark, särskilt sändebud för Niues regering i november 2018.

Bråket om toppdomänen sträcker sig egentligen ända tillbaka till början 90-talet och handlar om ett avtal mellan den amerikanska organisationen IUSN och Niues dåvarande regering. Ett avtal som Niue menar blev ogiltigt efter en lagändring bara ett år efter att det slöts. 

Sedan 2013 är Internetstiftelsen administratör för domänen .nu, men det sker fortfarande olovligen enligt Niue. Därför valde de att lämna in en stämningsansökan i november 2018 och frågan skulle alltså prövas i svensk domstol. 

Men bråket såg ut att få ett abrupt slut när Stockholms tingsrätt avvisade målet. 

Anledningen var att Niue uppmanats att ställa säkerhet för eventuella rättegångskostnader, vilket inte gjorts. Dessutom har Internetstiftelsen, med postadress inom Södertörns tingsrätt, hävdat att talan förts i fel tingsrätt vilket även det är grund för avvisning.

Niue valde däremot att överklaga till Hovrätten – som i december upphävde avvisandet och gav prövningstillstånd i Södertörns tingsrätt. Det är även den tingsrätt som ska ta ställning till ställande av säkerhet för rättegångskostnader.

Internetstiftelsen hade fram till den 17 januari på sig att överklaga till nästa instans. Någon överklagan inkom aldrig och därmed får Niue, genom särskilda sändebudet Pär Brumark, alltså chansen att driva ärendet vidare.

“Det viktiga är att vi vill in i sakfrågan. Det är det som vi startar med i Södertörns tingsrätt“, säger han till Breakit.

Internetstiftelsens chefsjurist Elisabeth Ekstrand anser att stämningen är konstig.

“Vi ställer oss frågande till stämningen. Rätten att förvalta toppdomänen .nu ligger hos stiftelsen IUSN. En förvaltare av en toppdomän kan bestämma vem som sköter den tekniska driften och administrationen av en toppdomän, och 2013 blev Internetstiftelsen administratör för .nu.”, skriver hon i ett mejl till Breakit.

De har tidigare hänvisat till ett förhandsbesked från Länsstyrelsen som ska ha gett sitt godkännande till att de tog över som administratörer. Länsstyrelsen själva har sagt att ett förhandsbesked inte är något grönt ljus i en tidigare intervju.

“Vi håller fast vid vår inställning även i den delen. Inför beslutet 2013 involverade Internetstiftelsen flera ledande juridiska experter och hade direkt kontakt med relevant tillsynsmyndighet i frågan. Dessa kontakter resulterade i stöd för att stadgarna inte ansågs begränsa Internetstiftelsen i förhållande till drift och administration av .nu”, skriver Elisabeth Ekstrand.

Läs mer