Blossom Capital stänger fond på 1,7 miljarder – nu ska Louise Samet hitta startups i Sverige

Blossom Capitalriskkapital

Louise Samet. Foto: Jonas de Lange

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

London-baserade Blossom Capital har stängt en ny fond på 1,7 miljarder kronor. Pengar som ska pumpas in i startups över Europa. Enligt bolagets svenska partner Louise Samet är Sverige en nyckelmarknad.

För ett år sedan klev Louise Samet in som partner på London-baserade riskkapitalbolaget Blossom Capital, som då precis hade stängt sin första fond på nära 800 miljoner kronor. 

Nu har bolaget stängt en ny fond, den här gången på 1,7 miljarder kronor. Pengar som enligt ett pressmeddelande kommer från “ledande institutionella investerare och högprofilerade techinvesterare”.

"För tio år sedan flyttade man till Silicon Valley".

Enligt Louise Samet, som bland annat har en bakgrund på Klarna och som ängelinvesterare (läs gärna den här krönikan som hon har skrivit om det), har intresset för att gå in i fonden varit särskilt stort bland amerikanska investerare.

“För tio år sedan flyttade man till USA, främst Silicon Valley, om man ville bygga ett stort och framgångsrikt bolag. Det var där talangerna och investerarna fanns. Nu har det byggts upp en sådan enorm kunskap i Europa. Det finns så många framgångsrika bolag som vuxit lokalt, som i sin tur skapat talanger som har kunnat bygga vidare på de nätverken”.

“Om man idag är del av en framgångssaga i Europa så måste man ge upp hela sitt nätverk om man ska flytta till Silicon Valley, och det är folk inte längre beredda att göra. Det här har de amerikanska investerarna sett och de vill vara med och ta del av det”, säger hon.

"Europa är som ett smörgåsbord".

Blossom Capital gör främst serie A-rundor, det rör sig om investeringar på ett fåtal miljoner dollar upp till 10-15 miljoner dollar. De amerikanska riskkapitalbolagen kommer oftast in i senare rundor, och därför har Blossom Capitals strategi från början varit att etablera en bra kontakt med flera av de större amerikanska investerarna. 

Imran Ghory, Ophelia Brown och Louise Samet, partners på Blossom. Foto: Press

Bolaget ser enligt Louise Samet Sverige som en av sina nyckelmarknader. 

“Sverige är jätteintressant. Det är också en av anledningarna till att jag är en del av Blossom”, säger hon. 

Hon ansvarar för Norden och Tyskland. Utöver det tittar hon på området finansiella tjänster över hela Europa. Än så länge har det dock inte blivit någon investering i Sverige. 

Vilka områden tycker du är intressantast att investera i just nu?

“Bra fråga, Europa är väldigt fragmenterat, det är som ett smörgåsbord. Om vi tittar på Sverige så händer det väldigt mycket inom musik, tack vare Spotify. Och inom finansiella tjänster finns det en enorm kompetens lokalt, på grund av Klarna, Izettle och Trustly. Men också open source-utveckling är ett intressant område som är ganska unikt för Europa”. 

Vad är mindre intressant?

“Generellt försöker vi fokusera på att lösa problem snarare än att applicera lösningar. När man pratar om blockchain och bitcoin till exempel så har det kommit jättemånga bolag som utgår från tekniken, men som kanske tar fram lösningar som letar efter ett problem snarare än tvärtom”

“Ett område som däremot inte var attraktivt för tio år sedan men som är intressant nu är resande, där det dels ska vara hållbart och dels finns möjlighet till nya tekniska lösningar”. 

Vad för typ av bolag vill ni investera i?

“Det vi letar efter är missionsdrivna entreprenörer som löser vår tids största problem. Grundare som är fokuserade på problemet de löser, som gärna har ett produktorienterat team och med ambitiösa planer för sin tillväxt. 60 procent av de vi investerat i hittills har bakgrund som ingenjörer eller utvecklare”. 

Hur ser konkurrensen ut för er som investerare?

“Om man tittar på fonderna som startats de senaste åren så är det främst för såddinvesteringar (som är mindre än serie A, reds anm). Därför såg vi en öppning när det kommer till just serie A-rundor. Vi gör max 5-6 investeringar per år för att ha möjlighet att jobba nära bolagen. Det är en väldigt koncentrerad portfölj”.

“Något vi också gör annorlunda från många andra riskkapitalbolag är att alla partners jobbar på alla investeringar. Vi har så pass olika erfarenheter och kompetenser, så det vore inte rättvist om entreprenörerna bara får tillgång till en av oss”.

Blossom Capital grundades av Ophelia Brown tillsammans med Imran Ghory, båda med bakgrund på investeringsjätten Index Ventures. Med på båten finns också Mike Hudack, tidigare teknikchef på Deliveroo.

Läs mer