Sök

Nordic Tech List går i graven – inte lönsamt nog för Bonnier

Dagens IndustriNordic Tech Listriskkapital

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Dagens industri lägger ner Nordic Tech List.

För fyra år sedan lanserade Dagens industri satsningen Nordic Tech List, en informationstjänst om startups. Här samlades sökbar data, från partners och offentliga källor, kopplade till aktörerna och investeringar inom den skandinaviska startupscenen. 

"Vi vill samla all data om och för den svenska startupsektorn på ett och samma ställe, sökbart och ständigt tillgängligt", sa Viktor Ström, då redaktör på Di Digital, inför lanseringen.

Det vill säga ungefär som en nordisk motsvarighet till amerikanska Crunchbase.

Satsningen lanserades i samarbete med Creandum, Northzone, EQT Ventures, Industrifonden och Moor. Projektet mottog även bidrag från Google på 2 miljoner kronor. 

Affärsmodellen har byggt på att användarna betalat för tillgång till datan, och sajten har rullat på under de senaste åren.

Fram tills nyligen.

Den som försökt att klicka in på Nordic Tech List på senare tid har nämligen mötts av ett felmeddelande. När Breakit ställde frågor om läget för två veckor sedan var beskedet att ett utvecklingsteam ser över ett tekniskt fel. Dagens industri förtydligade då att det inte fanns några beslut om att lägga ned Nordic Tech List, men att en översyn pågick.

Under förra veckan var sajten uppe och rullade igen – för att sedan stängas under gårdagen, måndag. Den här gången permanent, meddelar Cecilia Schramm, redaktionschef med ansvar för tillväxt på Dagens industri.

Hon berättar att man fattat beslut om att lägga ned sajten, som en del av den tidigare nämnda översynen.

”Produkten i sig är intressant och levererar nytta till användare både internt och externt, vi bedömer dock affären som för liten givet de investeringar som behöver göras för att hålla tillräckligt hög kvalitet i innehållet ställt mot att vi behöver fokusera resurserna på våra övriga verksamheter och nyförvärv inom Di-gruppen”, skriver Cecilia Schramm i ett mejl till Breakit.

Vi på Breakit försökte för några år sedan bygga en egen, liknande databas. Det gick ärligt talat inte speciellt bra (vi brände 300.000 kronor...) – läs mer om det här.

Läs mer