ANALYS

Det här är tråkbolagens revansch – och jag älskar det

Tink Funnel fintech
Det här är tråkbolagens revansch – och jag älskar det

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell förklarar varför riskkapitalisterna kastar pengar över bolagen som ingen fattar vad de gör.

I fredags stängde SaaS-bolaget Funnel en finansieringsrunda på 450 miljoner kronor. 

Och i morse blev det klart att fintech-uppstickaren Tink fått in nya cash i en transaktion innefattande både nya och gamla aktier värd 950 miljoner kronor.

Minsta gemensamma nämnare för dessa två storaffärer? Det handlar om två riktiga tråk-bolag.

Låter det som jag hånar entreprenörerna bakom Tink och Funnel? Tvärtom – jag ÄLSKAR verkligen den här typen av icke-sexiga bolag där det krävs en längre utläggning för att förklara vad de egentligen tjänar pengar på.

Här snackar vi inte om någon dejtingapp eller musiktjänst som alla kan relatera till utan företag som löser “tråkiga” problem för företag.

Som i Tinks fall att bygga infrastruktur till storbanker (förenklat – det här går som sagt i princip inte att förklara i en mening) eller som i Funnel-caset som handlar om att samla in marknadsföringsdata.

Riskkapitalisterna älskar dem

Det är inte bara jag som älskar den här typen av bolag. Riskkapitalisterna är lika förälskade. För två år sedan var det konsumenttjänster som stod högst upp på deras agenda, men nu har de tänkt om.

Idag är det SaaS och fintech som gäller.

Men huggsexan om den här typen av bolag just nu reser faktiskt en och annan varningsflagg.

När jag intervjuade Funnels vd och grundare Fredrik Skantze i förra veckan lät han nästan överväldigad av det stora intresset. Från början hade de tänkt ta in 200 miljoner kronor men till sist blev det hela 450 miljoner kronor.

“Vi var tvungna att sätta stopp någonstans”, sa Fredrik Skantze och skrattade.

Funnel värderas till nästan exakt 1 miljard kronor i transaktionen och då snackar vi om ett bolag som i fjol omsatte 100 miljoner kronor och gjorde en förlust på över 50 miljoner kronor. Jämfört med andra bolag i samma segment och lika hög tillväxt värderas dock Funnel inte till några extrema nivåer vilket Saas-gurun Johan Crona påpekade i en snabbanalys efter affären.

Samtidigt är det alltid farligt att motivera höga värderingar med att konkurrenter värderas ännu högre.

Tinks värdering känns också vid en första anblick rejält upptrissad. Enligt Dagens industri landar den på nästan 4,4 miljarder kronor, vilket nästan är en fördubbling på knappt ett år.

Samtidigt torskade Tink 83 miljoner kronor 2018 då omsättningen hamnade på 59 miljoner kronor. Omsättningen i fjol hamnade på cirka 100 miljoner kronor och inget tyder på att förlusten minskat.

Visst, i den här typen av tillväxtbolag är det fel att fokusera för mycket på resultatraden men “ansträngd” är ändå det minsta man kan säga om värderingen.

Vad ligger då bakom tråkbolagens revansch?

Om vi bortser från de företagsspecifika faktorerna skulle jag peka på tre orsaker:

# Konjunkturoro. Jag vet inte i hur många månader eller år folk skrikit om att NU kommer lågkonjunkturen samtidigt som ekonomin tuggat på i oförminskad takt. Men riskkapitalister och andra professionella investerare positionerar sig ändå för en sättning i konjunkturen och då är de här lite mindre konjunkturkänsliga tråkbolagen attraktiva.

# Tillväxtpotential. Företag som Funnel och Tink agerar på marknader med riktigt stark tillväxt. Ta Funnel som exempel. Den globala mjukvarumarknaden är värd 1500 miljarder dollar och av den utgör molnbaserade tjänster 250 miljarder dollar. Ett rimligt antagande är att minst hälften av alla mjukvarutjänster kommer vara molnbaserade på sikt. Då handlar det om en marknad på minst 750 miljarder dollar – alltså en tillväxt på 200 procent.

# Kapitaltillgång. Aldrig tidigare har det investerats så mycket pengar i riskkapitalfonder (venture) som förra året. Europeiska riskkapitalbolag fick in över 130 miljarder kronor i nytt kapital. Nu ska de pengarna sättas i arbete och då ligger tråkbolagen perfekt positionerade.

Bäddat alltså för nya jätteaffärer i bolagen vi alltid är lite osäkra på vad de faktiskt gör.

Läs fler artiklar
LÄS MER