Sök

Storaffär i tech-raketen – gör nyemission och säljer aktier för 950 miljoner

Tinkriskkapitalfintech

Tinks grundare Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Fintech-bolaget i ny storaffär.

När Tink grundades för sju år sedan var det i form av en app som tipsade användarna om hur de kunde förbättra och hålla koll på sin privatekonomi.

Appen finns fortfarande kvar men Tink har bytt affärsmodell och fokuserar i stället på sin open banking-plattform – en lösning som används av utvecklare på andra finansiella företag när de bygger digitala tjänster. Ett exempel är SBAB:s tjänst för att jämföra bolån, som bygger på Tinks plattform.

Nu står det klart att bolaget fyller kassan – rejält.

Enligt ett pressmeddelande tar Tink in motsvarande 950 miljoner kronor i riskkapital.

"Vi har haft ett väldigt stort intresse och det gick snabbt att stänga rundan", säger Daniel Kjellén, vd och medgrundare Tink.

Pengarna kommer från bland annat Dawn Capital, HMI Capital, Insight Partners och – lite oväntat – Poste Italiane. Det sistnämnda bolaget har sitt ursprung i italienska postverket men är numera ett kommersiellt bolag som även sysslar med finansiella tjänster.

”Merparten av pengarna går in i bolaget men några av våra gamla ägare säljer också lite aktier”, säger Daniel Kjellén.

Investmentbolaget Creades flaggade strax innan jul för att de sålt aktier i Tink för 37 miljoner kronor. Ytterligare ett antal Tink-ägare har nu alltså sålt aktier.

Pengarna i finansieringsrundan ska främst pumpas in i utveckling.

"Vi är ett väldigt teknikintensivt företag och nu kommer vi bygga vidare på vår produktplattform", säger Daniel Kjellén.

Värdet ökar snabbt

Bolagets värderas till 4,4 miljarder kronor i affären, efter investerat belopp.

I början av 2019, då bolaget tog in cirka en halv miljard kronor i riskkapital, värderades bolaget till 2,5 miljarder kronor. 

Tink har sedan tidigare delägare som Creades, Paypal, Nordea och SEB.

Förra året omsatte Tink cirka 59 miljoner kronor med en förlust på 83 miljoner kronor.

Bland bolagets kunder återfinns företag som SEB, Nordea, Paypal, Klarna och ABN Amro, bara för att nämna några.

Breakit grävde i affären

Breakits reporter Stefan Lundell försökte redan i förra veckan få mer information om den här affären genom att besöka bolagets kontor och begära ut företagets aktiebok. Tink vägrade dock dela med sig av aktieboken och ägarlistan, trots att de enligt lag är skyldiga till detta.

Breakit har nu polisanmält Tink för att reda ut vad som egentligen gäller. Får ett företag dölja sina ägare hur som helst? Läs mer om detta här.

Läs mer