Klarna-investerarens dödsdom – techbubblan på väg att spricka

Klarna Sequoia
Klarna-investerarens dödsdom – techbubblan på väg att spricka

FOTO: Robert Emmerich/Flickr

Breakit

Sequoia-profilen Michael Moritz, som investerat i svenska techsuccéer som Klarna och Truecaller, höjer ett varningens finger: Techbubblan i Silicon Valley är på väg att spricka.

Tekniksektorn har sällan varit så het som den är just nu – så het så att vissa till och med hävdar att en ny IT-bubbla har växt fram. Andra bedömare menar att värderingarna är mer rimliga den här gången, jämfört med slutet av 90-talet när det i många fall saknades substans.

Nu kommer dock en varning inifrån Silicon Valleys hjärta. Michael Moritz, ordförande för välkända riskkapitalbolaget Sequoia Capital, menar att bubblan kan spricka när som helst.

"Det finns en hel drös med galna små företag som kommer att försvinna. Det finns ett stort antal enhörningar som kommer att dö ut", säger Moritz i en intervju med The Times.

Enhörningar syftar på startups som värderas till minst 1 miljard dollar, så som exempelvis svenska Klarna, Spotify och King. Den typen av bolag har tidigare varit relativt få sett till antal, men det senaste året har högt värderade företag ökat rejält. Det har gått så långt att ett allt större antal företag nu har värderingar på över 10 miljarder dollar. Hit hör till exempel Uber och AirBnb.

Michael Moritz poängterar dock att ett stort antal av enhörningarna kommer att fortsätta blomstra. Han bedömer även att de flesta företag är bättre rustade idag jämfört med när IT-bubblan sprack.

Förutom de svenska investeringarna är Sequoia kända som tidiga investerare i bland annat Google och Yahoo.

Michael Moritz är däremot inte ensam om sin profetia. Andra investerare har också varnat för en ny teknikbubbla. Bill Gurley, partner vid Benchmark Capital har varnat vid flera tillfällen och menar att vi ser en upprepning av det sena 90-talet. I samband med SXSW-mässan nyligen uppgav han att några enhörningar kommer att dö ut redan i år.

Finwire/Breakit

Läs fler artiklar
LÄS MER