Peter Gyllenhammars nota för Teknikmagasinet – 50 miljoner kronor

Teknikmagasinet Konkurs
Peter Gyllenhammars nota för Teknikmagasinet – 50 miljoner kronor

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT.

Towe Boström

Reporter

”Jag tar smällen".

I veckan var Teknikmagasinets krasch ett faktum. Rekonstruktionen, den andra på två år, avbröts och prylkedjan ansökte om konkurs.

Trots nya satsningar och ny ledning infann sig inte lönsamheten.

”Butikshandeln har dock drabbats av en fortsatt sjunkande omsättning och stigande hyror - samtidigt som en försvagad svensk krona har fördyrat varuinköpen från utlandet - så trots utomordentliga insatser från en ny bolagsledning så har det inte varit möjligt att nå lönsamhet”, skrev Teknikmagasinet i ett pressmeddelande.

Efter den första rekonstruktionen gick finansmannen Peter Gyllenhammar in som ny ägare i Teknikmagasinet. Nu, med korten på bordet, är han uppenbart ångerfull.

”Hade jag gjort en bättre analys hade affären inte blivit av”, säger Peter Gyllenhammar till Market.

Gyllenhammar: "Inte homogent kasst”

Finansmannen förklarar att kedjans situation var allvarlig när han gick in, men att han serverades en ljus bild av rådgivare.

”Materialet gav intryck av att det handlade om ett välskött och modernt detaljhandelsföretag, med goda framtidsutsikter. Men det var det inte”, säger Peter Gyllenhammar.

Efter den hårda recensionen inflikar han att ”bolaget inte är homogent kasst” och pekar på att satsningen på mobilreperationer gått bra samt att produktutbudet var under utveckling.

Market har tidigare uppgett att det funnits intresse för att köpa Teknikmagasinet under hösten, men att en förutsättning ska ha varit att bolaget först försattes i konkurs.

Konkursförvaltaren Bo Söder har sagt att det ser positivt ut, men att det beror på intressenterna och nivån på deras bud.

Förlorat 50 miljoner kronor 

Själv uppger Peter Gyllenhammar att han tappat runt 50 miljoner kronor på Teknikmagasinet.

”Jag tar smällen. Herregud, man får skylla sig själv och jag har, även om det kanske låter lite arrogant, gjort sämre affärer i mitt liv. Men jag tänker på personalen och på kunderna. Jag hoppas verkligen att Teknikmagasinet får en ny chans”, säger Peter Gyllenhammar.

Nyfiken på varför Teknikmagasinet går i konkurs? Läs vår premium-analys här.

Läs fler artiklar
LÄS MER