Digital Bros köper aktier i Starbreeze från tidigare vd Bo Andersson Klint

Starbreeze spel
Digital Bros köper aktier i Starbreeze från tidigare vd Bo Andersson Klint

Bo Andersson Klint, tidigare vd för Starbreeze. Foto: Press

Finwire / Breakit

Tidigare vd:n storsäljer.

Italienska Digital Bros förvärvar nära 19 miljoner aktier i Starbreeze av Varvtre AB, ett bolag som ägs av tidigare Starbreeze-vd:n Bo Andersson Klint. Aktieposten motsvarar 5,76 procent av aktierna och 23,52 procent i rösterna i Starbreeze och innebär att Digital Bros blir största aktieägare med 7 procent av aktierna och 28,6 procent av rösterna. Det framgår av ett pressmeddelande.

Starbreeze försattes i rekonstruktion i december 2018 och hade då skulder på 600 miljoner kronor. Sedan  dess har rekonstruktionen förlängts vid flera tillfällen. Ett kraftigt sparpaket där 3 miljoner kronor i månaden ska sparas har satts igång och bolaget har sagt upp folk. Enligt rekonstruktionsplanen ska bolaget betala av alla sina skulder. Dessutom har en tidigare toppchef på företaget åtalats för insiderbrott.

Digital Bros betalar 25,8 miljoner kronor, motsvarande 1,36 kronor per aktie, för aktieposten. Priset per aktie kan öka ifall Digital Bros realiserar en kapitalvinst vid en potentiell försäljning av aktierna under de närmsta 60 månaderna.

"Aktieköpet är vettigt från ett branschperspektiv för att öka stödet för Payday 2, speciellt för konsolversionen där vi är förläggare. Vår avsikt är att fortsätta vårt stöd som partner och inte överskrida den obligatoriska budgränsen vid 30 procent", skriver Digital Bros i sitt pressmeddelande.

Tidigare idag stod det även klart att Digital Bros ingått ett optionsavtal med Smilegate. Det innebär att Digital Bros kan omvandla ett konvertibellån till aktier i Starbreeze och ytterligare öka sitt innehav.

Läs fler artiklar
LÄS MER