Whyreds rekonstruktör hoppfull – "En affärsmodell som är väl balanserad"

WhyredMode

Foto: Vilhelm Stokstad / TT.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Antalet butiker minskar.

Beskedet om det tuffa läget i klädbolaget Whyred kom plötsligt och hårt för de flesta. Det var i början av oktober förra året som bolaget tvingades ansöka om rekonstruktion – efter en oväntad kollaps. Nu har rekonstruktören lagt fram sin plan för hur Whyreds rekonstruktion ska lyckas.

Breakit har tidigare berättat om hur bolagets nya vd bara spenderade en månad på sin post innan kände sig tvingad att berätta för styrelseordföranden Lili Assefa om hur illa det faktiskt var.

"Ekonomin ser förjävlig ut", var beskedet. 

Du med Breakit Premium-prenumeration kan läsa hela berättelsen om “Spelet bakom Whyreds kollaps – och sprickan i ägarkvartetten”.

Det är branschsajten Market som nu rapporterar om att Whyred under förra veckan ansökte om och fick förlänga sin rekonstruktion i Stockholms tingsrätt fram till och med den 3 april. 

Enligt rekonstruktören Tomas Arebo är läget dessutom hoppfullt.

“Från i januari är bolaget inne i en ny affärsmodell och kostnaden ser ut att fungera. Det är ett bolag som har en kostym och en affärsmodell som är väl balanserad och vi ser ett positivt kassaflöde, säger Tomas Arebo till Market.

Han berättar att Whyred har minskat sina kostnader genom att minska antalet butiker, personalkostnaderna och lagret. Det ska bara finnas någon egen butik i varje större stad. Antalet anställda ska också ha halverats från tidigare 20 personer.

Härnäst väntar ett förslag för att reglera skulderna som finns.

“Ett ackordförslag ska gå ut till oprioriterade borgenärer”, säger Tomas Arebo.

Läs mer