Krys Sverigechef: "Synd om digital vård särbehandlas"

Min doktorKryHälsa

Erik Hjelmstedt blir ny Sverigechef på Kry. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Sverigechefen om nätläkarnas kontring.

Kry, Min Doktor och Doktor.se presenterade under tisdagen ett gemensamt remissvar, som ett svar på regeringens utredning om den digitala vården. Något ni kan läsa mer om här. 

Svaret har bland annat undertecknats av Krys nytillträdde Sverigechef Erik Hjelmstedt. 

”Förhoppningsvis plockas det här upp av relevanta opinionsbildare och beslutsfattare. Vi vill ge vår syn, tillsammans med andra aktörer inom digital vård, och belysa vad vi tycker är en förenklad syn i rapporten”, säger Erik Hjelmstedt till Breakit. 

Han menar att vi måste rätta till problemen inom primärvården, och att digital vård i många fall är ett effektivt och billigt verktyg.

"Därför är det synd om digital vård särbehandlas negativt”, säger han. 

Har du förståelse för att det nuvarande systemet skapat en bild av att nätläkare skor sig på vården?

”I grunden har jag inte det. Vården har ett stort eftersatt tillgänglighetsproblem med en begränsad pott pengar. Med utveckling, nya lösningar och arbetssätt för vårdpersonal kan man leverera vård effektivare och hjälpa fler med samma påse pengar”.

Positiv till ett nytt system

Erik Hjelmstedt säger att nätläkarna är positiva till ett nytt system, som passar alla aktörer, och att det är politikernas ansvar att ta fram ett sådant. Nätläkarna föreslår att det tillsätts en ny fördjupad utredning där Sveriges Kommuner och Regioner, digitala vårdgivare och relevanta aktörer deltar. 

"Målet bör vara en mångfald av aktörer i syfte att fortsatt skapa innovationer och skynda på införandet av digitala arbetssätt inom primärvården", skriver nätläkarna i sitt remissvar. 

Erik Hjelmstedt menar att det ligger en styrka i att aktörer i nya branscher går samman för att göra sig hörda, som i fallet med Kry, Min Doktor och Doktor.se. 

"Det betyder inte att man är jätteöverens eller inte är konkurrenter, det är klart att vi är det. Men vår grundsyn är att lyfta fram en motbild mot vad vi tycker är en något förenklad framställd bild i Stiernstedts rapport. Det finns ett värde i det", säger Erik Hjelmsted. 

Läs mer