Sök

Nya siffror visar: Sverige bäst i Europa på techinvesteringar 2015

IndustrifondenMest riskkapital

Pengar. FOTO: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Men färre stora finansieringsrundor väcker oro för avkylning.

Det är den statliga riskkapitalaktören Industrifonden som har rankat de viktigaste länderna i Europa när det gäller investeringar i techbolag. Sverige toppar ohotat sammanställningen.

Under 2015 gjordes nästan dubbelt så stora investeringar per invånare i Sverige jämfört med tvåan Storbritannien. I Tyskland och Frankrike nådde investeringarna inte ens upp till en tredjedel av den mängd som gjordes i Sverige räknat per capita, enligt Industrifondens kartläggning.

Totalt uppgick investeringarna i svenska techbolag till 9,4 miljarder kronor och fördelades mellan 175 olika investeringsrundor. Mest aktiva investerare räknat i antal investeringar var förra året Creandum, Industrifonden, Northzone och Almi Invest. 

De senaste åren har allt fler utländska investerare sökt sig till den svenska techmarknaden, men det är fortfarande svenskarna som dominerar - särskilt i tidiga faser. I de mindre finansieringsrundorna (mindre än 1 miljon dollar) var det enbart svenska investerare i fyra av fem rundor.

I de större finansieringsrundorna fanns däremot nästan alltid någon utländsk investerare representerad. Men det är också i de stora rundorna som det går att utläsa de första varningssignalerna på att marknaden börjar mattas av.

Enligt Industrifondens kartläggning var det visserligen 30 procent fler bolag som fick kapital under det fjärde kvartalet 2015 jämfört med det tredje kvartalet. Men under samma period gick storleken på finansieringsrundorna ned med 65 procent. Om man tittar på de fem största rundorna i det fjärde kvartalet så var dessa klart lägre än de tidigare kvartalen under 2015.

Orsaken kan vara att investerarna nu drar öronen åt sig i samband med att det allmänna ränteläget är på väg upp. Den amerikanska centralbanken Fed höjde räntan för första gången på nästan tio år och den senaste tiden har även oron ökat på världens börser. Den ökade osäkerheten i kombination med höjda räntor innebär normalt att den så kallade riskaptiten minskar vilket alltid resulterar i färre investeringar i riskfyllda techbolag. Hela Industrifondens kartläggning kan du läsa här.

Läs också - de 22 svenska techbolag som fick in mest riskkapital under 2015.  

Läs mer