Tillbaka från julfirandet? Här är 6 nyheter som du inte får missa

Tink Uber
Tillbaka från julfirandet? Här är 6 nyheter som du inte får missa

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Julmaten är slut och bjällerklangen har klingat bort.
Här är vad du missat under din välförtjänta ledighet.

Snabbguide till veckorna som gått.

Youtube ändrar reglerna – ekonomisk dolkstöt mot barnkanalerna

Årsskiftet kom inte bara med nytt hopp. Youtube införde också nya regler som gav allt annat än framtidstro till de svenska barnkanalerna på plattformen. Förändringen innebar en riktig ekonomisk käftsmäll där miljonintäkter försvinner för svenskarna som gör innehåll för barn på Youtube.

"Det ser mörkt ut", säger Thomas Hellberg som driver kanalen Family Playlab i vår granskning.

Läs också Tobias Blixts text om vad kanalerna måste göra nu (bara för våra premium-läsare)

Konkurserna duggade tätt

Det kom många tråkiga besked under ledigheten. Först kunde vi avslöja att det smarta containerbolaget Most, med King-grundarna Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Lars Markgren och Patrik Stymne som storägare, gått i konkurs. 

Sen gick både den anrika klädkedjan Thernlunds och leksaksbutiken på NK i konkurs. Kanske ett illavarslande tecken inför det nya året?

Paradiset stänger butiker

Även den hajpade butikskedjan Paradiset som siktat in sig på att bygga ekologiskt hållbara matvarubutiker har haft det kämpigt. Bolaget, som fick in riskkapitalbolaget Blue som ny storägare under 2019, har gjort stora förluster de senaste åren och stänger nu två av sina fyra butiker. 

"Nu är det fokus på att bygga lönsamhet", sa grundaren och vd:n Johannes Cullberg till Breakit.

Värderingen rusar i Tink

Dan före dan före-dopparedagen sålde Creades en stor del av sina aktier i fintech-bolaget Tink. Creades sålde aktier till ett värde av 37 miljoner i en affär som värderade Tink till 3,3 miljarder kronor. Det är en ökning med nästan 40 procent sedan början av 2019. 

Vem som köpte vet vi inte ännu – men om du vet så skicka gärna ett tips till tips@breakit.se.

Svenskens miljardaffär i hamn

Svenske entreprenören Magnus Olssons taxiverksamhet Careem köptes till slut upp av Uber. Affären godkändes av Egyptens konkurrensmyndighet dagen innan nyårsafton och blev helt klar 2 januari.

Uber betalade 29 miljarder kronor för Careem. 

Norrsken drar igång ny miljardfond

Niklas Adalberths Norrsken fortsätter sitt jobb för att skapa världens första impact unicorn.

Strax innan jul kom nyheten att man drar igång en ny fond som ska fyllas med 100 miljoner euro (ungefär 1 miljard svenska kronor) som ska satsas på hållbara företagsidéer. Med på tåget den här gången är bland annat Saminvest och H&M-familjens investeringsgren Ramsbury. 

Dessutom måste vi tipsa om vår premium-artikeln om Tradera. Bolaget fyllde 20 år i fjol och det har varit en riktig bergochdalbaneresa för Tradera. Inte premium-prenumerant ännu? Det går snabbt att fixa här.

Läs fler artiklar
LÄS MER