Sök

Vårdapparna lockar allt fler – men vårdcentralerna ser ingen minskning

Digital vård

Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Vårdbesök i privata vårdappar ökar, men de ser inte ut att avlasta de fysiska akutmottagningarna i Västra Götalandsregionen.

Det rapporterar P4 Göteborg, som har intervjuat Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör på Västra Götalandsregionen.

Fram till oktober i år har besöken i de privata vårdapparna kostat regionen omkring 70 miljoner kronor, enligt radiokanalen. Besöken på akuten och vårdcentralerna i Västra Götaland har däremot inte minskat enligt Ann Söderström.

“Vi hade gärna sett att det här hade avlastat akutmottagningar eller primärvårdsaktuer, men det ser vi tyvärr inte”, säger hon.

Under september månad lockade den digitala vården i regionen 17.500 besök, 12.000 fler än i januari 2018. För regionerna är det svårt att både styra och avgöra hur många besök som kommer att ske på vårdapparna.

Ann Söderström vill däremot inte säga att apparna lockar till onödiga besök.

“Svårt att säga i onödan. Det finns naturligtvis ett behov om man får råd om sin hälsa. Det kan vara så att de här behövs. Problemet är att det här många gånger är lättare sjukdomstillstånd”, säger hon och fortsätter.

“Det kostar en hel del och vi har ett ansvar att se till alla patienter. Våra prioriteringar är alltid de mest sjuka och de mest behövande. När vi tittar på studier så är det unga människor i storstadsområdet till stor del, med lättare sjukdomar som har sökt. Jag tror att vi behöver digitala appar med mera, men vi behöver reglera det så att vi kan prioritera de som är i mest behov av vårdtjänster.“

Läs mer