Techprofiler och krogkung säljer svensk bokningssajt för 1 miljard

Restaurang
Techprofiler och krogkung säljer svensk bokningssajt för 1 miljard

Foto f.v: Kina Zeidler, Anders Thessing, Pressbild.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Restaurangjätten Michelin slukar Bookatable. “Vi gör en bra affär”, säger grundaren PG Nilsson.

Storaffärerna avlöser nu varandra på den svenska techscenen. På måndagen var det marknadsundersökningssajten Cint som såldes för drygt en miljard kronor.

Nu på tisdagsmorgonen kommer beskedet att den digitala restaurangbokningstjänsten Bookatable får ny ägare.

Entreprenören PG Nilsson startade bolaget för 16 år sedan för att kunna hantera bokningar till sin egen restaurang.

“Vi letade efter ett digitalt bokningssystem men det fanns inget på marknaden och då utveckla vi ett själva”, säger PG Nilsson som idag äger flera av Stockholms största krogar, bland annat Sturehof och Riche.

Efter några år bolagiserades utvecklingsprojektet. Bland annat kom affärsängeln Johan Brenner (idag partner på Creandum) in som delägare. 2006 tog PG Nilsson in mer kapital från riskkapitalbolagen Balderton och Wellington för att finansiera en större inbrytning på den europeiska marknaden.

“Det har varit en väldigt lång resa där vi fått jobba hårt för att övertyga krögarna och inte minst restaurangpersonalen om att sluta med telefon, penna och papper. I början var införsäljningsprocessen säkert ett halvår för varje restaurang”, berättar PG NIlsson.

Idag är bokningssystem störst i Europa med uppemot 15 000 restauranger. Krogarna betalar en licensavgift och sedan får Bookatable även en liten provision på varje bokning som görs via systemet.

Bookatable har över 100 anställda utvecklare. Omsättningen blev drygt 200 miljoner kronor i fjol.

“Vi gjorde en liten vinst i fjol och efter så många år kändes det rätt att lämna över till en ny ägare nu. Vår kärnverksamhet är att driva krogar inte den här typen av teknikbolag”, säger PG Nilsson.

Nu köper alltså restaurangjätten Michelin samtliga aktier i Bookatable. PG Nilsson vill inte avslöja några finansiella detaljer kring uppgörelsen - men enligt Breakits källor får säljarna dela på runt 1 miljard kronor.

“Jag kan inte säga något om prislappen men storleken på den är förstås en orsak till att vi nu säljer. Vi har ju också flera riskkapitalbolag som ägare och de behöver förr eller senare göra en exit”, säger PG Nilsson.

Via ägarbolaget Gudunge har han tillsammans med bland annat familjen Wattin (grundare av Enator) ungefär 10 procent av aktierna. Balderton och Wellington är de största ägarna men även Creandums Johan Brenner sitter på en del av aktierna.

För fyra år sedan köpte PG Nilsson ut tvillingarna Jan och Stefan Bengtssons andelar i krogimperiet som då hette Ekstranda. I samband med den transaktionen tog också PG NIlsson in bland andra familjen Wattin som delägare. Då värderades hela kroggruppen till cirka 200 miljoner kronor enligt Dagens industri.

Pengarna från försäljningen av Bookatable ska PG Nilsson främst använda till att betala av lån som uppstod i samband med övertagandet av Ekstranda (nuvarande Gudunge).

“Vi stärker vår balansräkning radikalt vilket känns bra. Jag har inga planer på att göra några nya stora investeringar i dagsläget”, säger PG Nilsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER