Mynewsdesk-grundare investerar i startup som ska rädda medierna

Mynewsdesk 2Bpublished
Mynewsdesk-grundare investerar i startup som ska rädda medierna

Magnus Enderstein och Peter Ingman med lagottovalpen Todd. Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Reporter

I all tysthet har Peter Ingman lämnat Mynewsdesk för att investera. Nu berättar han om sin första satsning – medieteknikbolaget 2Bpublished.

“Jag har själv varit en galen entreprenör så då kan jag lika gärna vara en galen ängel.” Så sa Peter Ingman, grundare av pr-tjänsten Mynewsdesk, när vi träffades på Breakits och Redeyes matchnings-event i november. Då skulle han precis lämna sitt bolag för att bli affärsängel – och nu har han hittat en startup inom favoritsegmentet medietech.

Bolaget heter 2Bpublished och drivs av Magnus Enderstein. Ambitionen är att hjälpa kreatörer och publicister att nå en engagerad publik, tjäna pengar på sitt innehåll och lära sig optimera innehållet löpande.

Peter Ingman går in med 3 miljoner kronor i ett första skede. 

“Vår vision är att göra det enkelt att komma på vad man som nyhetsmedie, företag eller bloggare ska använda för innehåll och publicera det på rätt ställen. Vi har tekniken för att till exempel ta reda på vad som kommer läsas, SEO-säkra rubriker och testa innehållet på målgruppen,” säger Peter Ingman.

Kortfattat kan man beskriva det som en verktygslåda för publicister med smarta verktyg som lär sig utvecklas med hjälp av så kallad artificiell intelligens, AI.

Bevakar du ett speciellt område som journalist, till exempel Mellanöstern, så kan datorn hitta relevant material som är trendande eller intressant för målgruppen.

“Säg att en bloggare skriver något spännande och relevant men inte har någon publik. Då kan vår användare hitta hans post och få ut den till fler. Vi försöker låta systemet hitta material som ännu inte har blivit upplockat av de stora medierna medan en nyhetsaggregator som Google news gör tvärtom,” säger Peter Ingman.

Är syftet att ersätta redaktörernas jobb?

“Nej, det skulle jag inte säga. Jag ser redaktören som en hantverkare som är duktig på att känna sin målgrupp och dela ut uppdrag till rätt reporter. Det här är helt enkelt en stödjande funktionalitet till redaktörer. Istället skulle man kunna säga att vi vill bygga ett nytt sorts redaktionellt system.”

2Bpublished är också uppbyggt som ett nätverk som för tillfället består av Rolf van den Brinks affärstidning Beaconomist och Robert Almqvists nyhetssajt Ekonomit.

“Just nu söker vi med ljus och lykta efter duktiga innehållsskapare som också vill bli entreprenörer. Tanken är att kunna erbjuda alla element som är nödvändiga för att bygga framgångsrika medier. Som tack för hjälpen tar vi en aktieandel eller så delar man på intäkterna,” säger Peter Ingman.

Peter Ingman är en av grundarna bakom Mynewsdesk som funnits sedan början av 2000-talet. 2008 köptes bolaget av norska NHST Media Group och 2014 omsatte bolaget 123 miljoner kronor med en förlust på 17 miljoner kronor. 

I dagsläget är Peter Ingman enda roll att driva bolagets innovationsråd, annars ska han ägna sig åt ängelinvesterande på heltid.

“Det är absolut lugnare, det är mycket mindre personalkontakt så jag går från att vara extremt operativ till strategisk. Det är en svår omställning men säkert väldigt nyttig. Jag har passionen kvar och vill ju fortfarande lägga mig i och vara delaktig.”

2Bpublished kommer att lanseras under den här veckan och beräknas omsätta 2 miljoner kronor under året.

Läs fler artiklar
LÄS MER