Nu rusar värdet i Tink – hemlig köpare driver aktiekursen

TinkCreadesfintech

Tink-grundarna Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Affären blev klar sent på fredagskvällen.

Tink är ett av Europas hetaste fintechbolag. När Fredrik Hedberg och Daniel Kjellén grundade bolaget 2012 så var affärsidén att bygga en app inom segmentet privatekonomi.

Men idag drar Tink in sina pengar på att vara en slags teknikleverantör till bank-sektorn. Tink bygger infrastruktur för att hjälpa banker att hämta in data och genomföra betalningar. Bolaget utvecklar också privatekonomiska tjänster som bankerna sedan kan erbjuda sina kunder.

Tinks nya fokus har fått fart på intäkterna och ifjol växte de med dryga 150 procent till 59 miljoner kronor. Fortfarande bränner dock bolaget rejält med pengar – ifjol torskade man hela 83 miljoner kronor. Det var orsaken till att Tink i februari gjorde en stor nyemission på drygt en halv miljard kronor då bland annat den amerikanska jätten Paypal kom in som ny ägare.

Ny storaffär i Tink

Och sent på fredagskvällen offentliggjordes en ny storaffär i Tink. Det är en av huvudägaren, Sven Hagströmers börsnoterade investmentbolag Creades, som säljer. Totalt säljer Creades aktier i Tink till ett värde av 37 miljoner kronor. 

I transaktionen värderas hela Tink till cirka 3,3 miljarder kronor. Det är en ökning med drygt 40 procent jämfört med värderingen som gjorde vid den senaste kapitalanskaffningen i början av året.

Vem som köpt aktierna lägger dock både Creades och Tink locket på om. Creades vd John Hedberg hänvisar frågan vidare till Tink-chefen Daniel Kjellén som i ett SMS skriver till Breakits reporter:
“Ingen kommentar. God jul Stefan!”

För Creades har investeringen i Tink så här långt varit riktigt framgångsrik. I maj 2016 köpte Creades 10 procent av aktierna i Tink som då värderades till 34 miljoner kronor. Efter den senaste försäljningen äger man fortfarande runt 10 procent av Tink och det innehavet är nu värt 321 miljoner kronor.

Läs mer