Krisande MQ:s försäljning fortsätter att sjunka

MQ e-handel retail
Krisande MQ:s försäljning fortsätter att sjunka

MQ:s vd Ingvar Persson. Foto: MQ

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Krisande bolaget redovisar nya siffror.

MQ redovisar minskande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar en något högre vinst.

## Omsättningen sjönk 7,2 procent till 373 miljoner kronor (402).

## Rörelseresultatet blev 13 miljoner kronor (12), med en rörelsemarginal på 3,5 procent (3,0).

## Resultatet efter skatt blev 3 miljoner kronor (9), en minskning med 66,7 procent mot föregående år.

MQ har under flera år haft problem med dalande siffror och aktiekursen har fallit. I mars tvingades bolaget att göra en nedskrivning på en halv miljard och i våras tog MQ in 176 miljoner kronor i vad som måste betecknas som en räddningsaktion.

I början av november nylanserades MQ:s butiker som Marqet i ett drag som bolaget själva sa skulle "vända upp och ner på allt" (det höll inte vår reporter Caroline Englund med om att det gjorde). Förutom namnbytet skulle kunderna också kunna låna kläder i butiken via Something Borrowed och fika i butiken. Man inleder också ett samarbete med Myrorna.

E-handeln ökar

Satsningen har ännu inte ha slagit igenom med full kraft. I rapporten skriver vd Ingvar Persson att försäljningsminskningen beror på minskad trafik till butikerna.

Däremot väljer han att lyfta fram satsningen på e-handel där MQ:s försäljning har ökat med 14 procent under kvartalet. Under våren kommer en ny e-handelsplattform lanseras.

MQ är mitt i ett stort sparpaket och har stängt flera Joy-butiker (ett varumärke som ingår i koncernen), och minskat både butiksyta och personal. Under perioden har 10 miljoner sparats i åtgärder. Planen är att sparpaketet ska ge en lönsamhetseffekt på 50 miljoner under året.

Storägare i klädkedjan är finansmannen Mats Qviberg genom investeringsbolaget Öresund

Läs fler artiklar
LÄS MER