Sök

Trots varningssignaler – e-handlarna ser positivt på framtiden

ehandel

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Tron på lönsamheten halkar efter.

I Breakits podcast för ett par veckor sedan spådde vår e-handelsreporter Caroline Englund ett blodbad bland e-handlarna under nästa år. Trots att omsättningen stiger finns det flera varningssignaler och marginalerna är lövtunna.

Trots utmaningarna verkar Sveriges e-handlare vara positiva. I Svensk Handels handelsbarometer lyfter e-handlarnas tro på framtiden till 111,9 (100 är en neutral nivå).

”Tillväxten inom handeln sker på nätet och e-handlarna ser ljust på framtiden", säger Karin Johansson vd på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

"Nöten som många behöver knäcka stavas lönsamhet, trots starka utsikter för försäljningen släpar tron på lönsamheten efter”, säger Karin Johansson.

Pessimism bland butikerna

Framtidsförväntningarna för butiker var ned i december med störst pessimism inom sällanköpshandeln. E-handelsindikatorn är positiv för månaden, enligt ett pressmeddelande.

Framtidsindikatorn för butiker backar 8,1 enheter till 88,2 under månaden.

”Det återspeglar den tuffa omställning som pågår inom handeln, även om julhandeln ger ett välbehövligt uppsving oroar sig många för att det kommande året kan bli ett riktigt stålbad”, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Handelsbarometern tas fram genom telefonintervjuer med 300 slumpvis utvalda butikschefer, butiksägare och e-handlare.

Läs mer