Volvo Cars skärper kraven på elbatterier

Volvo CarsTransport

Foto: AP Photo/Michael Owen Baker.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Ska spåra kobolten.

Elbilar, elcyklar och elscootrar öppnar upp för en mer miljövänlig framtid – men här finns även en mörkt baksida. Batterierna tillverkas med hjälp av råvaran kobolt, där utvinningen kopplas till miserabla arbetsförhållanden och miljöskador.

Vi har tidigare rapporterat att batterier från barnarbete kan finnas i våra elcyklar.

Volvo Cars satsar, precis som nästan alla andra biltillverkare,  på eldrivna lösningar. Nu meddelar biljätten att de skärper kraven på underleverantörer som levererar batterier och delar till elmotorer. Det rapporterar Sveriges Radio.

Biljätten kommer att använda sig av blockkedjeteknik för att spåra var kobolten kommer ifrån. Målsättningen är kunna kartlägga arbetsförhållanden och miljöpåverkan. Satsningen riktar sig inledningsvis mot kobolt men Volvo Cars öppnar upp för att även använda tekniken inom andra områden.

Ska kontrollera gruvorna

Det ska även genomföras besök i gruvorna.

”Vi har ställt väldigt höga krav för batteritillverkning och motortillverkning. Det måste ske på ett hållbart sätt och acceptabelt sätt även när det gäller arbetsförhållanden, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till SR.

I höstas presenterade bolaget en klimatplan med målet att få ned koldioxidavtrycket per bil med 40 procent under dess livscykel fram till 2025.

Läs mer