Hencol vill digitalisera bönderna – och låta kossorna väga sig själva

djur
Hencol vill digitalisera bönderna – och låta kossorna väga sig själva

Johan Karlberg, vd på Hencol. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Hoppas kunna förbättra djurhälsan genom datadriven plattform.

Lantbruket blir allt mer digitaliserat men det finns ett område som har släpat efter. Nämligen djurhållningen. Det är något som startupen Hencol vill ändra på. De har utvecklat ett digitalt system som övervakar hur djuren växer och mår.

För att finansiera satsningen har de tagit in 10 miljoner kronor i riskkapital. Bland investerarna finns finansmannen Patrik Bergman, som också tar plats i Hencols styrelse.

“Med hjälp av vårt system kan lantbrukaren följa de enskilda djurens tillväxt och hälsa digitalt via datorn, paddan eller i telefonen. Med det som stöd kan de fatta smartare beslut som leder till stora ekonomiska besparingar, förbättrad djurhälsa och med mindre miljöpåverkan som följd”, säger bolagets vd Johan Karlberg i ett pressmeddelande.

Hencol grundades 2008 av Pia Källqvist, Henrik Österlund och Christer Wiik. 2016 tog bolaget plats på inkubatorn Innovatum Startups i Trollhättan och i dag har de 7 anställda och kontor i både Grebbestad och Stockholm. 

Enligt bolaget själva använder de sig av ett system baserat på 10 års forskning och som kombineras med en IoT-plattform där djuren kan väga sig själva i “sin egen stressfria miljö”. 

“Hittills har vi främst fokuserat på nötköttsbönder som tidigt förstått fördelarna med digitalisering och värdet av en datadriven verksamhet. Men tekniken är applicerbar på andra former av djurhållning där man vill följa djurens utveckling och hälsa”, säger Johan Karlberg.

Under 2018 hade Hencol en nettoomsättning på 451.000 kronor och ett resultat på minus 437.000 kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER