Qleanair till börsen – här är spelet bakom

qleanair riskkapital
Qleanair till börsen – här är spelet bakom

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Huvudägarna misslyckades med att sälja bolaget utanför börsen, enligt Breakits källor.

Strax efter nio på torsdagsmorgonen gjorde Qleanair debut på Stockholmsbörsens First North-lista. I den inledande handeln gick kursen upp med några procent och huvudägaren, riskkapitalbolaget Priveq, ser ut att kunna kränga av aktier till ett värde av runt 345 miljoner kronor.

I ett pressmeddelande, som gick ut strax innan handeln startade, deklarerade företagsledningen nöjt att “intresset för erbjudandet var stort, såväl bland institutionella investerare i Sverige och internationellt som bland allmänheten i Sverige”.

Bilden som målas upp är att noteringen av Qleanair varit en framgång – men enligt Breakits källor har intresset inte varit lika stort på alla håll.

Huvudägarna till Qleanair har nämligen under en längre tid försökt sälja bolaget utanför börsen. Diskussioner har förts med en rad riskkapitalbolag men samtliga har ratat Qleanair. 

Storleken på prislappen är alltid en faktor till att att den här typen av professionella investerare backar ur men den här gången fanns det ytterligare en orsak – Qleanairs verksamhet.

Vill inte tjäna pengar på rökare

Nästan 80 procent av Qleanairs omsättning kommer nämligen från rökrum eller kabiner som ställs ut på till exempel flygplatser. 

“I praktiken tjänar bolaget pengar på rökning och det känns inte särskilt attraktivt idag. Vi såg inte det som en intressant område att investera i”, säger en person som tittade på bolaget innan noteringsprocessen drogs igång.

Qleanairs vd Andreas Göth bekräftar att man innan noteringen försökt hitta en köpare utanför börsen:

“Det stämmer att vår ägare undersökt olika möjligheter att sälja men nu valde man en notering”.

Merparten av era intäkter kommer indirekt från att människor röker. Det ska, enligt våra källor, varit en orsak till att riskkapitalbolag tackat nej till att köpa in sig i bolaget?

“Jag har ingen kommentar till varför aktörer valt att inte investera. Vår affärsidé är att skydda människor från skadlig rök”.

Hur påverkas er tillväxt om rökningen skulle minska?

“Om alla slutar att röka så påverkas vi självklart negativt. Men vi brinner för att skydda människor från passiv räkning, det är där vi vill göra en insats”.

Röker du själv?

“Nej, definitivt inte”.

Läs fler artiklar
LÄS MER