TV4:s attack mot Com Hem: "Ställer in TV-julen för miljoner svenskar"

TV4-GruppenCom HemMedia

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Förhandlingarna sprack ikväll. Nu försvinner TV4 från en tredjedel av de svenska hushållen. Parterna skyller på varandra.

Tele2, som sedan 2018 äger Com Hem, och Telia som sedan nyligen äger TV4 har inte lyckats komma överens om något nytt avtal. 

Det betyder att Com Hem vid midnatt, på tisdagen, stänger ner TV4 och Cmore för samtliga Com Hem-kunder (en tredjedel av Sverige hushåll). 

Förhandlingar på tisdagskvällen strandade, uppger parterna i varsitt pressmeddelande. TV4:s vd Casten Almqvist går ut hårt mot Com Hem i ett uttalande:

"Det här är ett riktigt tråkigt och onödigt beslut. Det är en sak att vi inte kommer överens, men det är oansvarigt att låta det gå ut över tittarna", säger han och fortsätter:

"Vi har gett Com Hem möjlighet att fortsatt att visa TV4 fritt fram tills den 10 januari. Att de inte ens väljer att ta emot denna julklapp visar att de hellre ställer in TV-julen för de miljoner svenskar som är deras egna kunder än att hitta en lösning". 

Enligt Almqvist handlar konflikten om att Tele2 vill ha en rad rättigheter som de inte har i dag – men som de inte vill betala extra för, skriver Expressen.

Com Hem-ägaren Tele2 menar å sin sida att skälet till att förhandlingarna på tisdagen misslyckades är att Telia skjutit på förhandlingarna.

"Vi beklagar detta djupt, och har stor förståelse för att det kommer drabba dig som tv-tittare", skriver bolaget.

Tele2-koncernens vd Anders Nilsson säger i ett uttalande om kvällens samtal:

"Vi ser positivt på att vi haft en första seriös dialog med Telia om ett förnyat avtal. Det är dock ett misslyckande för alla parter att kunderna hamnar i kläm, då vi ännu inte lyckats hitta en långsiktig lösning".

Läs mer