Nu har Apple Music 10 miljoner användare - halvvägs till Spotify

Spotify Tidal Apple Music
Nu har Apple Music 10 miljoner användare - halvvägs till Spotify

Foto: Jeff Chui/TT-Bild

Jonas de Lange

Reporter

Världens största bolag verkar vara på väg att hämta in Spotifys försprång. Nu är Apple halvvägs.

Det är Financial Times som rapporterar om den nya milstolpen. Apple Music lanserades i juni 2015. Tjänsten har alltså nått 10 miljoner betalande användare på bara sex månader, en bragd som tog Spotify sex år.

"Med den här tillväxttakten har Apple potential att bli världens ledande musikstreamingtjänst 2017", säger musikindustrianalytikern Mark Mulligan till Financial Times.

Streamingsuccén är dock inte entydigt positiv för Apple. Med fler streamingkunder minskar samtidigt antalet nedladdningar från musikbutiken Itunes.

Exakt hur många användare den svenska konkurrenten idag är oklart men Breakit kunde i somras rapportera att bolaget hade passerat 20 miljoner betalande användare. Spotify har även icke-betalande användare som istället får höra reklam mellan låtarna, en abonnentform som Apple har valt bort. Bolaget väntade att passera sammanlagt 100 miljoner användare vid årsskiftet.

Spotify har växt snabbt sedan 2014 men har de senaste månaderna mött nytt motstånd. Bolaget har nu stämts på miljardbelopp av musiker som inte har fått utbetalt royalties för sin musik som streamas på Spotify. Det kan man läsa mer om, bland annat här och här.

Spotify och Apple har de senaste sex månaderna dragit ifrån de övriga konkurrenterna. Franska Deezer har 6,5 miljoner användare och hiphopartisten Jay-Z:s musiktjänst Tidal har passerat 1 miljon användare.

Läs fler artiklar
LÄS MER