Sök

Ljudtjänsten Soundcloud lånade 300 miljoner kronor i maj

Soundcloud

Foto: Tor Johnsson/SvD/SCANPIX

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Grundarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss har tagit in ett rejält lån till sin musikplattform. Men vad ska pengarna egentligen användas till?

Det är sajten Di Digital, som har tagit del av handlingar från den brittiska motsvarigheten till Bolagsverket, som rapporterar om kapitalanskaffningen. 

Enligt handlingarna har musikplattformen tagit ett lån på motsvarande knappt 300 miljoner kronor från det amerikanska bolaget Tennenbaum Capital Partners. Bolaget är specialiserat på lånefinansiering till techbolag

Enligt uppgifterna har ägarna gett Soundcloud tillåtelse att låna ytterligare 600 miljoner kronor via konvertibellån. 

Att Soundcloud fyller på sin kassa kommer däremot knappast som någon chock. Redan för över ett år sedan, i slutet av 2014, rapporterade Wall street journal att Soundcloud var på väg att ta in motsvarande 1,3 miljarder kronor sett till dagens valutakurs. I somras rapporterade även sajten Digital Music News, med hänvisning till källor, att Soundcloud hade ”oroväckande lite pengar” i kassan och att bolaget planerade att ta ett lån innan årets slut.

Därefter har det dock varit tyst från det svenska musikbolaget vad gäller nya kapitalanskaffningar. Soundcloud-grundarna har heller inte kommenterat Di Digitals uppgifter.

Beslutet att nu ta in kapital via lån snarare än en nyemission är ytterligaren en indikator på att bolagets kapitalanskaffning går avsevärt trögare än förväntat.

Vi kan bara spekulera i varför, men en av orsakerna skulle kunna vara den osäkra situation som råder kring musikplattformens licensrättigheter. I dagsläget saknar Soundcloud rättigheterna till musiken hos världens största skivbolag, Universal Music och Sony Music, vilket på sikt, om situationen inte löser sig, skulle kunna leda till stämningar och juridiska tvister. Så sent som i höstas blev Soundcloud exempelvis stämda av brittiska förlagsorganisationen Performing Rights Society for Music.

Att lånet på 300 miljoner kronor är avsett för att säkra rättigheterna från åtminstone en av de större aktörerna är därför inte en helt vild gissning. När exempelvis musiktjänsten Tidal landade rättigheterna för Sony Musics musikkatalog tidigare i år behövde plattformen betala Sony Music 35 miljoner dollar i förskottsbetalning. Det motsvarar knappt 300 miljoner kronor.

Låter siffran bekant?

På så sätt skulle Soundcloud-ägarna kunna undvika att "byta bort" ägarandelar i sitt bolag mot rättigheterna.

Det finns dock fler frågetecken än så när det kommer till Soundcloud. Enligt Soundclouds senaste officiella siffror från 2013 gjorde bolaget en förlust på 222 miljoner kronor, med en omsättning på 111 miljoner kronor. Någon prenumerationsmodell, likt den Spotify har, har existerar inte och exakt hur bolaget planerar att tjäna pengar är i framtiden oklart (även om man har börjat utveckla olika former av prenumerationslösningar). 

Soundcloud har hittills lyckats dra in en miljard kronor i finansiering. 

Enligt Soundcloud har sajten 175 miljoner aktiva användare. Plattformen fungerar som så att användarna, i likhet med Youtube, själva kan ladda upp egna musikfiler och mixningar.

Läs mer