Nu gör Hjalmar Winbladhs nya jättefond sin första investering

EQT
Nu gör Hjalmar Winbladhs nya jättefond sin första investering

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Riskkapitalbolaget EQT leder A-runda på 46 miljoner kronor i tysk prisjämförelsesajt.

“Jag kan inte ge några kommentarer till det här nu”, säger Hjalmar Winbladh när Breakit når honom sent på söndagskvällen.

Amerikanska Techcrunch uppger dock att EQT Ventures, som är riskkapitalfondens officiella namn, lett finansieringsrundan i Holidu och uppgifterna bekräftas av grundarna av Holidu. Investeringen är på sammanlagt 46 miljoner kronor (5 miljoner euro) och förutom EQT Ventures deltog även Ventures Stars, Senovo och den australiensiske affärsängeln Chris Hitchen.

Holidu är en prisjämförelsesajt som fokuserar på semesterboende och i sajtens databaser finns över 3 miljoner olika typer av boenden, enligt Techcrunch.

Från svensk horisont är det särskilt intressant att EQT nu dragit igång sin investeringsverksamhet i fonden som leds av serieentreprenören Hjalmar Winbladh. Ryktena om fonden har florerat i över ett år. Även om EQT ännu själva inte gått ut med några uppgifter om fonden så väntas den bli Norden största techfond med runt 5 miljarder kronor i förvaltat kapital.

EQT Ventures har nu i alla fall en officiell sajt där hela 12 olika befattningar är listade varav 8 är tillsatta. Det kan jämföras med de andra stora spelarna i Norden, Crenadum som har 11 medarbetare och Northzone som har 10 anställda.

Förutom Hjalmar Winbladh (som grundat bland andra Rebtel och Wrapp) har EQT också bland annat rekryterat Booking.com-grundaren Kees Koolen och King-veteranen Lars Jörnow i sitt stall. Så sent som i förra veckan blev det också klart att Andreas Thorstensson, en av grundarna till låneplattformen Toborrow, skulle bli så kallad tech partner på EQT Ventures.

Läs fler artiklar
LÄS MER