Larmet inifrån Zalando – tvingas betygsätta kollegorna

Zalando e-handel
Larmet inifrån Zalando – tvingas betygsätta kollegorna

Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

"Du vet aldrig om någon betygsätter det du säger eller gör just nu".

Det stormar kring klädjätten Zalando, med bland annat svenska Kinnevik på ägarlistan. Anställda i Sverige har liknat arbetsplatsen vid ett fängelse och larmat om dåliga arbetsvillkor. 

"De som jobbar i returen står längst ner på golvet. Cheferna står ofta på våningarna över och håller koll på dem. Ibland filmar de med sina mobiler”, berättade en anställd för Aftonbladet. 

Och det är inte bara vid den svenska enheten det krisar. I en nyligen publicerad rapport kritiseras modejätten för ett internt betygssystem på huvudkontoret i Berlin, något bland annat SR rapporterar om. 

Det hela går ut på att anställda får sätta betyg på varandra, ungefär som när du betygsätter något du köpt på nätet. Omdömen som sedan ligger till grund för deras lönenivåer. 

Jämförs med Stasi

Anställda vittnar om att systemet skapar stress och misstro och metoden jämförs med den östtyska underrättelsetjänsten Stasi.

”Det innebär att kontrollen är överallt, du vet aldrig om någon betygsätter det du säger eller gör just nu”, säger rapportförfattaren Sascha-Christopher Geschke. 

Zalando slår ifrån sig kritiken och menar att det handlar om ett feedbackverktyg i syfte att öka produktivitet och utveckling, enligt SR.

Läs fler artiklar
LÄS MER