Nyheterna du måste ha koll på från vårens viktigaste event

F8
Nyheterna du måste ha koll på från vårens viktigaste event

FOTO: TT/AP/Timur Emek

Breakit

På onsdagskvällen svensk tid är det dags för ett av årets viktigaste techevent - Facebooks utvecklarkonferens F8. Breakit listar de hetaste nyheterna som väntas släppas under kvällen.

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg kommer inleda eventet som pågår i två dagar och lockar över 2000 utvecklare runt om i världen. Här är de hetaste nyheterna som väntas presenteras:

Messenger som fristående plattform

Facebooks meddelande-app som lanserades 2011 ska nu bli en fullfjädrad plattform. Företaget öppnar upp appen för utvecklare, vilket på sikt kan bredda användandet till mycket mer än att skicka meddelanden till vänner. Troligtvis kommer ett stort antal samarbeten med tredjepartsleverantörer presenteras vid konferensen.

Parse – satsning på Internet of Things

Utvecklare ska med hjälp av nya plattformen Parse få hjälp att bygga appar. Parse tar sikte på den enorma marknaden för uppkopplade enheter, Internet of Things. Med hjälp av Parse ska utvecklarna få ett verktyg för att enkelt kunna skicka information mellan olika uppkopplade prylar och appar men kanske även rätt in i användarnas Facebook-flöde.

Drönare, satelliter och laser

Vid andra dagen av F8-konferensen leder Facebooks teknikchef Mike Schroepfer en diskussion om Internet.org. Det är känt sedan tidigare att Facebook vill erbjuda internet över hela världen och koppla upp ytterligare flera miljarder människor. Den uppmärksammade tjänsten är igång i sju länder och har kopplat upp 7 miljoner, men planen är ännu mer ambitiös. Redan i slutet av året ska Internet.org nå 100 länder, en plan som Schroepfer säkerligen kommer tala mer om. 

Virtual reality – nästa stora tekniktrend?

Facebook köpte förra året upp Oculus VR för den uppseendeväckande summan av 2 miljarder dollar. Det var många som både höjde på ögonbrynen, men även kritiserade köpet. Det är dessutom fortfarande oklart hur det sociala nätverket ska använda tekniken. Oculus chefsforskare Michael Abrash ska vid F8 övertyga både utvecklare och konsumenter om framtiden för virtual reality. Möjligtvis kan det även bli en smygtitt på hur Facebook kan se ut med ett headset som Oculus VR.

Facebook Phone

För bara några dagar sedan avslöjades att Facebook ligger i startgroparna för en utmanare till hajpade svenska telefonappen Truecaller. Facebook Phone, som appen kallas internt, drar nytta av det sociala nätverkets enorma databas av telefonnummer.  Appen visar information om vem som ringer och ska kunna blocka oönskade samtal från till exempel telefonförsäljare. Kanske får vi mer information om Facebook Phone under F8-konferensen.

F8 kommer att streamas här.

Läs fler artiklar
LÄS MER