Här är Let’s deal-grundarens två första ängelinvesteringar

Let's deal

Alexander Hars. Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Han lämnade vd-posten på Let’s deal för att börja investera på egen hand. Nu har Alexander Hars hittat sina två första investeringsobjekt.

Fyra månader har gått sedan Alexander Hars slutade som vd för Let’s deal, rabattjänsten han grundade med Lars Karlsson 2009. Han kände att det var dags att gå vidare och berättade för Breakit att han ville ge tillbaka till entreprenörer som brinner för sina idéer.

När vi ringer upp Alexander Hars på fredagen är han fortfarande ledig efter storhelgerna. Livet som ängelinvesterare är inte lika hektiskt som att själv driva bolag.

“Jag har mer tid till familjen numer, jag har en kille som går på förskolan och att kunna lämna och hämta är väldigt lyxigt,” säger han.

Ändå har han inte legat på latsidan sedan han slutade. Totalt har han träffat ett stort antal entreprenörer vilket nu lett till två investeringar.

“De senaste 15 åren har jag kört två egna startups och då går man in djupt i en viss typ av affär. Det som är kul nu är att kunna titta brett och träffa många olika människor som brinner för sina idéer. Jag är ju ganska ny på affärsänglandet men jag lär mig väldigt mycket,” säger Alexander Hars.

Han har träffat en rad entreprenörer som bedriver ängelinvesteringar vid sidan av och frågat hur de gör och tänker. Till dem hör Onlinepizzagrundaren Erik Byrenius, Fishbrain-grundaren Johan Attby och TAT/Brisk-grundaren Hampus Jakobsson. Och det är särskilt en tumregel som verkar ha fastnat:

“Erik Byrenius har som mantra att man ska kunna åka på en veckas charterresa med grundarna och tycka att det känns behagligt. Och det stämmer bra överens med båda gängen jag investerat i. Det allra viktigaste är att det är bra människor eftersom man ska leva i någon slags affärsrelation i 5-10 år,” säger Alexander Hars.

De bolag som han har gått in med pengar i är den sociala annonsbyrån Zalster och solenergibolaget Trine. Det förstnämnda bolaget grundades 2015 och hjälper företag att få ut mesta möjliga av sina annonskampanjer på Instagram och Facebook. Tre av fyra i grundarteamet har tidigare jobbat på Let’s Deal och det var alltså så Alexander Hars träffade dem.

Det är första gången som Zalster tar in externt kapital. Alexander Hars går in med "några hundra tusen kronor".

“Vi hade inget ytterligare kapitalbehov, men tyckte ändå att det hade varit roligt att ha med Alexander - delvis för hans kunskap om bolagsbyggande men även för att han kan bidra med ett bra nätverk. Efter att ha jobbat tätt ihop på Let's deal i fem år så vet vi vad han går för och vice versa,” säger Zalsters vd Albin Stööp.

Även Trine grundades 2015 och är ett av startupbolagen som är antaget till Chalmers Ventures acceleratorprogram. I det fallet går Alexander Hars in med sammanlagt 5 miljoner kronor tillsammans med fem andra affärsänglar, uppger DI Digital.

De fem grundarna av Trine har skapat en crowdfunding-plattform för investeringar i energilösningar för fattiga i tredje världen.

“Det känns som en bra grej både för hjärtat och hjärnan. Jag tror att det finns många i vår del av världen som är beredda att låna ut en slant till de här projekten för att förbättra livet för människor i många byar,” säger Alexander Hars.

Helst går han in i tidiga faser och investerar runt 250.000 kronor åt gången. I Zalsters fall tar han även en plats i styrelsen.

Någon speciell shoppingbudget har han inte utan planerar att “ta det som det kommer.”

“Efter 30 eller 45 minuter över en kaffe så kan man känna om man är intresserad eller inte. Uppstår ingen kemi och tycker man inte att det är roligt så ska man inte gå vidare,” säger Alexander Hars.

Finns det något annat som får dig att vända på klacken?
“Nja, men people, product och profit är tre huvudkriterier som jag försöker bedöma på olika sätt. Men även om allt det där är bra kan det ändå falla på att man har en investeringsportfölj med en ägarstruktur som inte ser bra ut eller att det inte klaffar med andra investerare. Jag har insett att det är väldigt många parametrar som ska klaffa för att investera.”

Läs mer