Sök

Uber börjar stänga av resenärer med låga betyg även i Sverige

UberTransport

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Uber vill öka säkerheten för förare och resenärer.

Den amerikanska taxi-utmanaren har använt sig av ett betygssystem där förare och resenärer får sätta ett betyg på varandra mellan 1 och 5 efter avslutad resa. 

Det betygssystemet har också kunnat användas för att varna och stänga av Ubers förare under en längre tid. Nu ska även resenärer kunna stängas av från plattformen, en förändring som införs i Europa, Mellanöstern och Afrika efter den senaste uppdateringen av Ubers användarvillkor. Det framgår av ett pressmeddelande.

“En resa med Uber ska vara en bra upplevelse för både förare och passagerare. Förarna är en viktig del av vår verksamhet och deras fordon är deras arbetsplats. Därför inför vi nu avstängning även av passagerare som konsekvent mottar låga betyg och negativ feedback, alla ska känna sig trygga på vår plattform. Det är dåliga nyheter för dåligt beteende och goda nyheter för vårt community”, säger Joel Järvinen, Nordenchef på Uber i pressmeddelandet..

Får tips om hur du ska kunna bättra dig

I USA infördes de nya reglerna för resenärer redan i maj i år.

Resenärer som riskerar avstängning på grund av ett lågt betyg kommer först att varnas, med tips på hur de kan förbättra sina betyg.

Nyligen stod det klart att svenske Oskar Hjertonsson sålde sitt livsverk Cornershop till Uber. Bara några månader tidigare var han nära att sälja till jätten Walmart, den affären stoppades av myndigheter.

Läs mer