Sök

Zakaria Hersi lägger ned Orten.io – efter den stora tragedin

Orten.io

Zakaria Hersi/skärmdump från inlägget.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Techprofilen om beslutet, mitt i en tid av sorg och chock efter hustruns bortgång.

Breakit har tidigare skrivit om Zakaria Hersis entreprenörsresa. För tre år sedan startade han plattformen Orten.io för att skapa mer mångfald inom techbranschen. Bland annat genom utbildningar, event, programmeringsbootcamps och olika mötesplatser. 

Målsättningen har varit att rikta fokus mot förorten och hitta talanger som vill satsa på entreprenörskap och tech. Något som skett genom samarbeten med exempelvis grundare och investerare.

Orten.io har stöttats av starka profiler och såväl Spotify-profilen Sophia Bendz som musikproducenten Quincy Jones III har ingått i rådgivargruppen.

Nu har Orten.ios resa tagit slut. Bakgrunden är en tragisk händelse där Zakaria Hersis fru Almas Elman, som var en välkänd fredsaktivist, dödats i Somalia.

Zakaria Hersi skriver om beslutet att lägga ned i ett inlägg på Orten.ios Facebooksida. Han berättar att han skriver meddelandet med tungt hjärta och att dagarna efter fruns bortgång varit fyllda med sorg, smärta och chock.

Zakaria Hersi startade Orten.io till stor del inspirerad av Almas Elmans och hennes familjs arbete med att förändra och påverka samhället. Något som till stor del skett genom organisationen Elman Peace Center.

”Hon var Orten.ios största fan och supporter och under de här åren har vi gjort så mycket och hon var så stolt över det arbete vi gjorde. Jag har beslutat att lägga ned Orten.io i hennes minne för att fokusera på att hjälpa Elman Peace Center så bra jag kan”, skriver Zakaria Hersi.

Han skriver att behovet att öka mångfalden inom tech var stort när Orten.io först startade. 

”Idag ser vi så många bra initiativ som EMMStech, Unitech, Changers Hub, Backing Minds, Blinq och många fler ledare som kommer att driva utvecklingen vidare”.

Zakaria Hersi avslutar med en uppmaning om att stödja Elmas Peace and Human Rights Center för att hålla Almas Elmans minne levande.

Läs mer