Sök

Låneutmanaren Mynt fyller kassan – backas av Luminar Ventures

Myntfintech

Linda Höglund, Luminar Ventures

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

"Mycket väl positionerade".

Mynt vill göra det lättare för små- och medelstora företag att få tillgång till finansiering. De har därför byggt en automatiserad plattform som genomför kreditbedömningar där företagen sedan kan få betalt för sina fakturor eller tillgång till kredit. 

Till grund ligger analyser av olika typer av data, exempelvis från banken eller företagens bokföringssystem. De som godkänns ser snabbt sin kreditgräns och kan sedan ta ut pengarna när de vill och betalar bara för den summa som används.

Bakom Mynt står Baltsar Sahlin, Johan Obermayer och Magnus Wideberg. De hade själva erfarenhet av hur långsamt och svårt det kan vara att låna till mindre bolag och bestämde sig för att digitalisera processen. 

”Många upplever att hindret för att kunna växa är svårigheten att få finansiering. Vår utgångspunkt har varit att utnyttja den data som finns för att ge fler småföretag bra finansiering”, har vd:n Baltsar Sahlin tidigare sagt till Breakit. 

Mynt har tidigare tagit in cirka 8 miljoner kronor från Svea Ekonomi och uppger att de lockat över 2.000 företag sedan tjänsten lanserades i januari. 

Nu går Luminar Ventures och Svea Ekonomi in med 17 miljoner kronor i bolaget. Pengarna ska användas till fortsatta satsningar på digitala finansiella tjänster mot mindre företag. Det handlar bland annat om att lösningar som effektiviserar betalningar mellan företag.

”Produktutvecklingen kommer inte stanna här utan ambitionen är att fortsätta bredda erbjudandet av finansieringstjänster samt jobba med partnerskap för att nå ut bredare till kunder”, säger Baltsar Sahlin. 

Mynt tar ut en fast månadsavgift från sina kunder som beräknas utifrån lånets omfattning och löptid samt företagets kreditvärdighet.

Linda Höglund, partner på Luminar Ventures, säger att det historiskt sett funnits begränsade möjligheter för mindre bolag som vill få tillgång till finansierings- och banktjänster.

”Mynts position med automatisk uppkoppling och analys av bolagets egen data gör det möjligt att erbjuda rätt produkter till denna stora målgrupp. Vi tror mycket på utvecklingen som sker inom SME banking och Mynt är med sitt starka team mycket väl positionerade.” säger Linda Höglund. 

Magnus Wideberg, Johan Obermayer, Baltsar Sahlin.

Läs mer