Ny fond siktar på "the valley of death" – backas av Lena Apler

Blq invest riskkapital
Ny fond siktar på "the valley of death" – backas av Lena Apler

Erik Halvord, Bodil Sidén och Kamjar Hajabdolahi. Foto: Press.

Johanna Ekström

Reporter

Blq invest ska ta sig an startups i utrymmet mellan ängelinvesterare och riskkapitalbolag.

Blq invest (står för Building legacy quota) är ett nytt, svenskt investeringsbolag som ska fokusera på tidiga bolag.

Bakom bolaget står Kamjar Hajabdolahi, vd och delägare i Serendipity, Bodil Sidén, tidigare bland annat kommunikationsansvarig för Uber i Norden och pressekreterare i regeringen Reinfeldt, samt Erik Halvord, nyutexaminerad KTH-student som under en längre tid jobbat med företagsköp och fusioner för Serendipity.

"Att skapa något långsiktig som blir kvar är det som driver oss. Vi kommer att investera i bolag i en tidig tillväxtfas, förädla metodiskt och målmedvetet och lämna ifrån oss bolag som är lönsamma. Det är vårt legacy", säger Kamjar Hajabdolahi, som i och med satsningen slutar som vd på Serendipity.

Han sitter dock fortsatt kvar i styrelsen.  

Målet är “leta trenden bakom trenden”. Planen är att investera mellan 10 och 30 miljoner kronor i 10 till 15 tillväxtbolag, och komma in efter ängelinvesterare men före riskkapitalbolagen.

Hittills har bolaget tagit in 100 miljoner kronor och gjort en första så kallad "closing". Det betyder att det är klart att börja investera, men att fonden fortfarande är öppen. Målet är att ta in totalt 200 miljoner kronor. 

Några som gått in med pengar i fonden är SEB, Collector-grundaren Lena Apler, Lars Backsell, grundare av läkemedelsjätten Recipharm och the Humble co:s grundare Noel Abdayem.

I bolagets advisory board sitter bland annat Lena Apler och SEB.

Hur ska ni sticka ut i konkurrensen med andra investerare?

"Vi har en stark market-fit: Efter affärsängel men innan vc, vi lägger oss i 'the valley of death'."

"Vi ser oss inte heller som en vanlig investerare, utan mer som bolagsbyggare. Fokus kommer vara att bygga bolagen tillsammans med entreprenörerna, och att investera lokalt men tänka globalt. Vi bidrar med kompetens, marknad och innovation och ska se till att företagen blir flygfärdiga med hjälp av idéer, skills och metodik", säger Kamjar Hajabdolahi.

Läs fler artiklar
LÄS MER