Kaoset på de kinesiska börserna en mardröm för svenska startups

Breakit - Kaoset på de kinesiska börserna en mardröm för svenska startups

FOTO: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Är det kineserna som kraschar tech-partyt den här gången?

”Se alltid till att ta in för mycket pengar, du kommer att behöva dem” - det rådet fick jag av flera vassa investerare innan vi drog igång Breakit.

Idag går vi runt och har bara spenderat en minder del av pengarna som vi plockade in i starten. Ändå är jag oerhört glad att jag följde dessa kloka personers råd. 

För nu är allting på väg att ställas på sin spets. Först höjde den amerikanska centralbanken (Fed) räntan för första gången på nästan tio år och nu har det utbrutit panik på de kinesiska börserna. CSI 300-indexet, som täcker börserna i både Shanghai och Shenzhen, gick på torsdagsmorgonen ned med över 7 procent, vilket ledde till ett automatiskt handelsstopp resten av dagen.

En sak är i alla fall säker när det gäller finansiella bubblor - det är omöjligt att veta vad som får dem att spricka. Men jag blir allt mer övertygad om att vi just nu bevittnar starten på en kraftig nedgång på världens börser. 

Och oavsett om nedgången blir långvarig eller ej så har rädslan redan bitit sig fast i investerarna. Det är riktigt dåliga nyheter för alla entreprenörer i den svenska techsektorn.

Ökad rädsla betyder minskad riskvilja. Och är det något som är riskfyllt så är det investeringar i små, oprövade svenska techbolag. 

Därför var det verkligen i grevens tid som förlusttyngda bolag som Izettle och Tictail under sensommaren fick in kapital i nya finansieringsrundor. Men hur ska det gå för de svenska techstjärnorna Soundcloud och Truecaller? Bägge bolagen gör jätteförluster och ska samtidigt försöka attrahera kapital från investerare vars egna investerare nu börjar få kalla fötter. För riskkapitalbolag och hedgefonder, som är de aktörer som normalt pumpar in pengar i techbolag, får sitt kapital från till exempel pensionsförvaltare och den typen av aktörer måste alltid ta hänsyn till sin riskexponering.

Nu ökar risken dramatiskt i världen - samtidigt som räntorna, efter Feds beslut, är på väg upp och därmed gör mindre riskfyllda investeringar som statsobligationer mer attraktiva. Det är inte en rolig kombination för en entreprenör på jakt efter kapital.

Idag är det över 15 minusgrader i Stockholm. Kanske en indikator god som någon om ett betydligt bistrare klimat för startups framöver?

Uppdatering: Stockholmsbörsen föll direkt med 3 procent vid öppning.

Läs fler artiklar
LÄS MER