Sök

Amnesty: Facebook och Google hotar mänskliga rättigheter

GoogleMeta

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

“Hot i aldrig tidigare skådad utsträckning”.


I en ny rapport menar Amnesty att Facebook och Google utgör aldrig tidigare skådade hot mot de mänskliga rättigheterna.

"Den övervakningsbaserade affärsmodell som Facebook och Google använder sig av utgör ett allvarligt hot mot flera miljoner personers mänskliga rättigheter", säger Joe Westby, researcher på Amnesty, till Ekot.

Modellen som tjänsterna bygger på, att användarna lämnar ifrån sig data och därför får använda tjänsten, gör att företagen vet det mesta om personen. Något som Google och Facebook använder för att sälja reklam. 

Krävs hårdare lagstiftning

Risken enligt Amnesty med att företagen kartlägger dig in i minsta detalj är att datan kan missbrukas, till exempel för att sprida desinformation. 

“Facebook och Google har kontroll över de huvudsakliga kanalerna för internet som människor använder sig av. Facebook, Googles sök, Youtube, Whatsapp och Instagram. En tredjedel av mänskligheten nyttjar de tjänsterna för att samverka och utnyttja sina rättigheter på nätet”, säger Joe Westby.

Han menar att det kommer krävas hårdare lagstiftning från olika länder för att bromsa utvecklingen. 

I ett svar till Amnesty motsätter sig företagen anklagelserna om övervakning, och säger att affärsmodellen snarare möjliggör mänskliga rättigheter, som rätten till yttrandefrihet.

Läs mer