Sök

Tyska Circ bantar personalstyrkan – laddar för ny strategi

CircTransport

Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Bolaget drar i handbromsen.

Elsparkcyklarna har fullkomligt tagit över städerna och riskkapitalisterna fortsätter att pumpa in pengar i de olika bolagen som slåss på marknaden. 

Senaste ut var svenska Voi som i dagarna meddelade att de tar in över 800 miljoner kronor från bland annat Vostok new ventures, Balderton Capital och Creandum. 

Samtidigt flaggade Vostok new ventures vd Per Brilioth för en konsolideringsvåg i såväl Stockholm som Europa. 

“Det kommer självklart inte finnas plats för åtta bolag i Stockholm. Två eller möjligen tre spelare kommer att överleva resten slås ut. Jag tror att den här konsolideringen kommer att starta 2020”, sa Per Brilioth. 

En av de spelare som rullat in på den svenska marknaden är tyska Circ, som tagit in över en halv miljard kronor i riskkapital. 

Nu har Circ skurit ned i personal. Enligt Techcrunch källor rör det sig om runt 50 personer, vilket motsvarar runt tio procent av den totala arbetsstyrkan.

I ett uttalande skriver bolaget att de, efter att ha växt snabbt i starten, nu bland annat ska fokusera på effektivitet och att batterierna ska bli utbytbara.

”Utöver att bli mer kostnadseffektivt är det också med mer hållbart”.

Circ hette tidigare Flash och grundades av Lukasz Gadowski, som tidigare dragit igång matleverantören Delivery Hero tillsammans med svenske Niklas Östberg. 

Lukasz Gadowski förklarar att nedskärningarna beror på flera saker. Dels att verksamheten kräver färre anställda under vintern, liksom de utbytbara batterierna. Han hänvisar även till operativa lärdomar och understryker att Circ måste lära sig hur de på bästa sätt hanterar sina marknader.

”Att förstå hur vi ska bli mer effektiva, hur vi ska driva en mikromobilitet-verksamhet, det är inte optimerat än och vi lärde oss under sommaren”, säger Lukasz Gadowski.

Lukasz Gadowski konstaterar att spelplanen förändrats sedan starten. Tidigare låg mycket fokuset på att lansera på nya marknader, men nu ökar kraven på prestation och hållbarhet.

 

Läs mer