Här är de fem första bolagen i Malmös nyöppnade startupfabrik

Fast Track Malmö Inkubatorer Accelerator
Här är de fem första bolagen i Malmös nyöppnade startupfabrik

Malmö, Turning Torso - och till höger Joel Larsson samt miljöbild från Mincs lokaler i Malmö. Foto: Mostphotos.com och press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

En matematikchatt, en shoppingklubb och en digital robot som hittar kunder åt säljare. Det är tre av bolagen i Malmös nya accelerator Fast Track - som drar i gång på allvar i veckan.

“Vi är sjukt stolta över att ha fått 254 ansökningar från alla världsdelar. Vi hade till exempel ett drönarbolag som flög in från Paris bara för intervjun med oss. Det är rätt coolt", säger Joel Larsson, ansvarig för Fast Track Malmö som är stadens nya tillväxtprogram för startups.

Bakom initiativet står bland andra startuphubben Minc, som ägs av Malmö stad. Minc står för lokalerna, medan riskkapitalbolaget Almi Invest står för de 200.000 kronor som investeras i de utvalda bolagen genom en konvertibel.

De första ansökningarna började strömma in i höstas. De fem bolag som nu har valts ut bland de sökande flyttar in hos Fast Track under de närmaste dagarna.

Bland mentorerna i programmet finns bland andra TAT-grundaren Hampus Jakobsson och Mapillary-grundaren Jan Erik Solem.

"Vi släpper bara in bolag som vill ta in riskkapital och växa snabbt. Det är själva målet, att bolaget i slutet av programmet ska få in en investering. Därför har vi ställt tuffa krav på att de ska vara investeringsbara, med ett komplett team, en idé som är testad på marknaden och en bra ägarstruktur utan för många passiva ägare", säger Joel Larsson.

Vårens program avslutas i slutet av april, med en pitchdag dit investerare från hela Europa ska bjudas in för att lyssna på Fast track-bolagen.

Här är de fem bolag som kvalade in till vårens omgång.

Leadwizards.io

Hjälper säljare inom B2B-försäljning att hitta nya kunder, med hjälp av en artificiell intelligens. Bolagets rekommendationsrobot letar upp nya kunder som liknar de befintliga kunderna - lite som Netflix:s algoritm för att rekommendera tv-serier.

Qlubo

Ett företag som vill ge småföretag samma möjligheter till lojalitetsprogram (ungefär som kundklubbar) som stora företag har. Via bolagets mjukvara kan konsumenter samla bonuspoäng i till exempel kaféer.

Bit4M

En betalplattform för snabbare och billigare internationella betalningar med hjälp av blockkedje-teknik.

Learnr

Ett chattbaserat lärandeverktyg för matematik som bygger på artificiell intelligens. Roboten Skylar hjälper till med lärandet och föreslår olika uppgifter.

Spys

Samlar in all data från olika källor som ett företag vill analysera, tvättar datan och presenterar den på ett begripligt sätt.

Foto till uppe till vänster från Mostphotos.com

Läs fler artiklar
LÄS MER