Northzone reser ny miljardfond – "Sätter oss i en stark position"

Northzone

Jessica Schultz.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nya miljarder på spelplanen.

I veckan trumpetade EQT Ventures ut nyheten om att de stängt en ny fond på 7 miljarder kronor. 

Nu är det Northzones tur att stänga en ny fond, Northzone IX, på 500 miljoner dollar. Det motsvarar ungefär 4,8 miljarder kronor.

I ett pressmeddelande uppger Northzone att fonden restes rekordsnabbt, och är en av de största i Europa i sitt slag i år. Fonden kommer att investera i bolag, som befinner sig i tidigare skeden, i Europa samt USA. Fokus ligger bland annat på fintech, hälsa och utbildning. 

Jessica Schultz, partner på Northzone, säger att de alltid stått bakom målmedvetna grundare med ambitionen att tänka stort och bygga transformativa bolag.

”Den här senaste fonden placerar oss i en stark position, tillsammans med vår gemensamma erfarenhet som investerare och grundare, att backa grundare som befinner sig i tidiga skeden med den största potentialen”, säger Jessica Schultz.

I samband med lanseringen av fonden har Jessica Schultz och Paul Murphy befordrats till ”General Partners”, vid sidan av Pär-Jörgen Pärson, Jeppe Zink och Michiel Kotting. 

"Det har aldrig funnits en bättre tid för tech-entreprenörer i Europa", kommenterar Paul Murphy. 

Fonden har redan gjort tre investeringar. Det handlar om brittiska Pollen, norska Spacemaker och amerikanska Livepper.  Bland Northzones tidigare investeringar hittar vi bland annat Spotify, Izettle, Klarna, Tier och Avito.

Läs mer