Sök

Tiktok utreds i USA – Svenska politiker är oroliga

TiktokSociala medier

Markus Wiechel, Sverigedemokraterna. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Den enormt populära sociala videoappen Tiktok har hamnat i blåsväder.

I USA har politiker tidigare krävt att den kinesiska appen ska utredas, en utredning som New York Times tidigare har rapporterat är igång. Utredningen ska ge svar på om Tiktok utgör ett säkerhetshot mot landet.

Nu höjer även svenska politiker sina röster mot bolaget. Det rapporterar SVT Nyheter som har pratat med tre partier i riksdagen.

“Det är ett välkänt faktum att den kinesiska regimen använder sig av sina medborgare och de kinesiska företag som finns för att tillgodose sina intressen i andra länder. Bland dessa intressen finns inte minst digital infrastruktur, vilket även historien med Huawei vittnar om”, skriver Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson Markus Wiechel till SVT Nyheter.

Har placerat sina datacenter i USA

Tiktok själva menar, som ett svar på kritiken i USA, att data om amerikanska användare lagras i USA och deras datacenter inte är placerade i Kina. De ska också ha förändrat sina riktlinjer för innehåll under 2019, enligt BBC, där de tidigare hade samma regler för alla internationella marknader. Nu hanteras modereringen av innehåll i USA lokalt.

Även Centerpartiets och Miljöpartiets rättspolitiska talespersoner manar till försiktighet. Som användare måste man vara medveten om vad man godkänner, vilken information som kan samlar in och vem som kan få tillgång till den.

“Man behöver ta den här typen av risker på största allvar. Många regimer försöker komma över information så man måste vara vaksam på sådant som hotar Sveriges säkerhet. Det här är en utveckling som skett på sistone i och med teknikutvecklingen, och Kina är aktiva”, säger Rasmus Ling, MP, till SVT.

Kritik från Mark Zuckerberg

Även Mark Zuckerberg har nyligen kritiserat Tiktok för att vara ett hot mot demokratin i USA. Med anledning av att appen skulle censurera visst innehåll i USA som annars skulle släppas igenom av amerikanska bolag.

Läs mer