Sök

Niklas Adalberth gör Sebastian Siemiatkowski sällskap i Startup Hall of Fame

KlarnaSUP46

Niklas Adalberth valdes in i Swedish Startup Hall of Fame. Foto: Towe Boström.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Niklas Adalberth dansade ensam i badrummet mitt i natten när han tog beslutet att lämna Klarna.
Nu prisas han för sitt arbete med passionsprojektet Norrsken.
"Det känns fantastiskt", säger Niklas Adalberth.


För två år sedan valdes Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski in i Swedish Startup Hall of Fame. På torsdagskvällen stod det klart att hans medgrundare Niklas Adalberth nu gör honom sällskap. 

Han lyftes fram som en förebild för sitt arbete med Klarna. Men den största delen av motiveringen handlade om Niklas Adalberths val att lämna bolaget för att satsa sin förmögenhet på att bygga upp Norrsken, som investerar i och startar bolag som har målet att göra världen bättre. 

"Detta är en stor överraskning. Jag är bara en av många människor på Norrsken, och en av ännu fler människor på Klarna", sade Niklas Adalberth när han tog emot priset. 

"Norrsken är bara en facilitator för de människor som verkligen borde hyllas: de som driver impact-startups. Men detta känns fantastiskt, tack så mycket", fortsatte Niklas Adalberth.  

Bakom utmärkelsen står startup-hubben Sup46. 

I skaran av de utvalda finns sedan tidigare även Jacob de Geer (Izettle), Sebastian Knutsson (King), Jane Walerud (investerare), Niklas Zennström (Skype) och Daniel Ek (Spotify)

Dansade i duschen – i eufori

I den färska reportageboken Sveriges nya miljardärer berättar Niklas Adalberth om ögonblicket då han tog beslutet att lämna Klarna. Det var på en weekendresa i Italien, dit han och Sebastian Siemiatkowski åkt på semester tillsammans med sina flickvänner. Där och då berättade Niklas inte för Sebastian om sitt beslut.

När de andra låg och sov stängde Niklas istället in sig i badrummet. 

Han satte på sig ett par hörlurar, och började dansa.

”Det låter ju helt sjukt, men jag var där inne fram tills klockan blev tre-fyra på natten och bara dansade för mig själv i något slags eufori", säger Niklas Adalberth i boken.

Något år senare startade han Norrsken. 

Blev vänner i sjuan

Niklas Adalberth och Sebastian Siemiatkowski kom från helt olika bakgrund. Niklas var läkarsonen som senare skulle sälja falskleg till Uppsalas ungdomar. 

Sebastian kom från en fattigare bakgrund, och retades ibland för sitt polska ursprung. 

I Sveriges nya miljardärer berättar Sebastian Siemiatkowski om hur Niklas Adalberth tidigt blev betydelsefull när de hamnade i samma klass i en nystartad högstadieskola i Uppsala. 

”Niklas tog mig lite under sina vingar. Han var alltid min säkerhet. Han var den som höll ihop grabbgänget och såg till att jag alltid fick vara med. Jag hängde med Niklas för att han var skitkul, och intelligent. Jag har aldrig riktigt förstått varför han valde att hänga med mig", säger Sebastian Siemiatkowski i boken. 

De blev vänner. En vänskap som skulle fördjupas bland stekborden på Burger King, där duon praoade. Senare började de två vännerna på Handelshögskolan, där de startade Klarna tillsammans med Victor Jacobsson.

I dag är bolaget värt över 50 miljarder kronor.

Hela listan – de prisades av Sup46

Här är vinnarna på Swedish Startup Gala Awards 2019:

Startup Launch of the Year: Hedvig

Startup Team of the Year: Anyfin

Startup Expansion of the Year: Voi

Pay it Forward Investor of the Year: Marta Sjögren (Northzone)

Läs mer