Hitta nästa enhörning – innan den ens börsnoterats

Hitta nästa enhörning – innan den ens börsnoterats

Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet.

Så kan du investera i framtidsbolagen genom en kapitalförsäkring för onoterade aktier.

För den som inte bott under en sten det senaste årtiondet har det varit omöjligt att missa hur Sverige förvandlats till ett riktigt startup-land. Otaliga bolag har de senaste åren gått från grundidé till succé på börsen.

De bolagen har i sin tur många gånger gett en rejäl avkastning till investerarna, men nackdelen har varit att när vinsten har plockats ut har den beskattats med 30 procent. Därför ger Nordnet nu kunderna möjlighet att investera i en så kallad kapitalförsäkring för onoterade aktier. Där betalar man en schablonskatt varje år, istället för vinstskatt.

”Det som sticker ut jämfört med en annan sparform är skillnaden vid beskattning och deklaration. Om du investerat i en startup som ökat mycket i värde på kort tid riskerar vinstskatten att bli riktigt stor om aktierna förvaras i en vanlig aktiedepå”, säger Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet.

Du slipper också deklarera dina köp och försäljningar

Om du lyckas pricka in ett riktigt succébolag kan det löna sig rejält, med andra ord:

”Placerar du dina onoterade aktier i en kapitalförsäkring, får du istället för vinstskatt på 30 procent betala en årlig schablonskatt. Samma gäller för utdelningar – istället för direkt skatteuttag på 30 procent, debiteras schablonskatt. .”

Här kan du läsa mer om Nordnets nya tjänst

Värderar onoterade aktier

Eftersom det inte går följa värdeutvecklingen hos onoterade aktier på börsen har Nordnet inlett ett samarbete med Kaptena, som värderar onoterade aktier. Varje kvartal sker en omvärdering av bolagen, där värdet på din kapitalförsäkring uppdateras.

”Tillsammans med vår samarbetspartner Kaptena är vi glada och stolta över att kunna erbjuda våra kunder möjligheten att äga onoterade aktier i en kapitalförsäkring. Konceptet vänder sig till dig som redan har onoterade värdepapper som du vill flytta till Nordnet, men också till dig som än så länge bara funderat på att köpa in dig i ett bolag på väg till börsen”, säger Martin Ringberg.

Smidig översikt – både i datorn och i mobilen

Hos Nordnet finns det en mängd spännande bolag att köpa onoterade aktier i, och tack vare deras smidiga sajt och app kommer du få full översikt över dina investeringar – både i mobilen och via datorn. För dig som redan har en kapitalförsäkring hos Nordnet går den att använda även till de onoterade aktierna. För noterade innehav är kapitalförsäkringen gratis precis som vanligt, medan du för onoterade innehav betalar en fast årsavgift och en rörlig avgift som står i relation till kapitalets storlek.

Du kan ha en och samma kapitalförsäkring för onoterade och noterade värdepapper

”Vår målsättning har varit att skapa en produkt som är enkel, transparent och har ett konkurrenskraftigt pris. Du kan ha en och samma kapitalförsäkring för onoterade och noterade värdepapper, och det är enkelt att följa utvecklingen för ditt innehav när du är inloggad på nordnet.se”, säger Martin Ringberg.

Läs mer om Nordnets nya tjänst här

Företag som vill veta mer kan mejla till William.Hamzeh@nordnet.se

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Läs fler artiklar
LÄS MER