Bakslag för Min Doktor – mottagningarna kan stoppas

Min doktorHälsa

Jonas Vig, vd för Min Doktor. Foto: Press: Tomas Oneborg / SvD / TT/stockphoto.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

"Vi är lite osäkra nu och har en diskussion om hur vi går vidare”.

I dag slog nätläkaren Kry på stora trumman och öppnade en fysisk mottagning i Malmö.   

Under hösten kom regeringens utredare med förslag om hur framtidens vård ska se ut. Enligt förslagen tvingas nätläkarna öppna fysiska vårdcentraler i alla regioner de vill vara verksamma. Så om förslaget går igenom har Kry alltså redan garderat sig så att de kan fortsätta bedriva vård i Skåne.

Konkurrenten Min Doktor verkar ha det lite motigare för stunden. Apotek Hjärtat, som ägs av ICA-gruppen, är storägare i Min Doktor. Med anledning av det har nätläkaren flaggat för planerna öppna runt 80 stycken mottagningar i anslutningar till ICA-butiker. 

Det rör sig om enklare mottagningar för lättare åkommor och inte traditionella vårdcentraler, men nu är det osäkert huruvida planerna blir av eller inte, rapporterar Vårdfokus.

Två statliga utredningar, bland annat den som kom i höstas, ligger till grund för tveksamheten. Det handlar även om ett förslag där Läkemedelsverket vill se en begränsning av rätten för apotektsbolag att äga vårdgivare.

Annika Svedberg är farmaci- och kvalitetschef på Apotek Hjärtat. 

”Just nu i situationen med de två utredningarna håller vi på att se över planen. Stora investeringar behöver ha klara förutsättningar. Vi är lite osäkra nu och har en diskussion om hur vi går vidare”, säger Annika Svedberg till Vårdfokus.

I dagsläger har ett 15-tal mottagningar hunnit öppna.

Nätläkaren Min Doktor redovisade en omsättning på 108 miljoner kronor och förlust efter finansiella poster på 329 miljoner kronor under förra året.

Läs mer