Volvo och Ericsson bygger teknik för filmkoll i självkörande bilar

Volvo och Ericsson bygger teknik för filmkoll i självkörande bilar

Foto: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Vad ska vi egentligen ha för oss i bilen när den kör sig själv? Den svensk-kinesiska personbilstillverkaren Volvo tror sig ha ett svar på det.

Vid elektronikmässan CES, som pågår just nu i Las Vegas, avslöjade Volvo att bolaget tillsammans den svenska telekomjätten Ericsson har tagit fram en lösning för underhållning i bilen.

En bil med snabbare uppkoppling ska göra det möjligt att kolla på tv-serier och luta sig tillbaka i bilköer, medan själva fordonet sköter körningen på egen hand.

“Föreställ dig en motorväg full av självkörande bilar med passagerarna bakåtlutande, tittandes på sina favoritserier” säger Volvos chef för konceptutveckling Anders Tylman.

Tanken är att Volvo och Ericsson, i samråd med innehållsleverantörer, ska ta fram lösningar som skapar skräddarsytt material för till exempel en 30 minuter lång bilfärd mellan hem och jobb.

Genom att koppla ihop tv-funktionen med bilens navigationssystem är tanken att fordonen också ska ge förslag om lagom långa videoklipp att kolla på för till exempel en längre bilfärd på semestern.

“Med självkörande bilar handlar det inte bara om hur man tar sig från A till B, utan också om en helt annan upplevelse inuti i bilen medan du väntar på att komma fram", säger Anders Tylman.

Förra året meddelade Volvo att bolaget också har planer på en renodlad elbil.

Läs fler artiklar
LÄS MER