Creandum värvar tung analytiker från portföljbolaget Spotify

Creandum värvar tung analytiker från portföljbolaget Spotify

William James går från Spotify till Creandum.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

William James är namnet på det svenska riskkapitalbolagets nya medarbetare.

Creandum beskriver rekryteringen av William James som strategisk och pekar på att ett riskkapitalbolag inte bara tillför pengar utan också kompetens till sina portföljbolag.

”Vi arbetar hårt med att stötta våra bolag både i och utanför styrelserummet och genom vår närvaro i USA. Men inom vissa områden behöver vi specialkompetens och avancerad dataanalys är ett sådant område”, säger Creandums partner Johan Brenner i en kommentar och fortsätter:

”Vi har sett hur Spotify har växt snabbt tack vare stark fokus på analys av data och vi tror att våra bolag kan dra nytta av Williams erfarenhet”.

William James började jobba på Spotify 2011 och var med och byggde upp musiktjänstens arbeta med dataanalys från grunden. En viktig orsak till Spotifys kraftiga tillväxt de senaste åren är just bolagets ökade fokus på analys av användardata, skriver Creandum i ett pressmeddelande.

William James ger själv ett exempel på hur arbetet går till konkret:

”När vi lanserade i USA så byggde vi en mättavla där vi kunde läsa av antalet användare per månad och antalet registrerade användare. Då upptäckte vi att en del användare inte streamade än enda låt! Det var den största lanseringen i bolagets historia men vi hade inte optimerat användarupplevelsen.Om du spolar fram till idag så vet bolaget effekten av alla sina beslut kring användarupplevelsen. Det kan vi veta för att vi alltid testar förändringar på en mindre andel användare för att säkert veta om förändringen har en positiv inverkan”, säger han i en intervju som Crenadum själv gjort med sin nya medarbetare.

Läs fler artiklar
LÄS MER