Sök

Svenska parets självkörande golfbil gör succé i Kina – värderas till 1 miljard

Gold Ridge RoboticTransport

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Det rullar på för den svenska duon.

Att ge sig ut på en parktur i Kina är ofta en något mer storslagen upplevelse än i Sverige. 

”De kinesiska mångmiljonstäderna har väldig stora parker, i storlek Djurgården med breda asfaltvägar, där man hyr elbilar och åker runt”, säger Joel Rozada till Breakit. 

Det här är något han och partnern Emma Rozada tagit fasta på. Duon står bakom satsningen Golden Ridge Robotics, ett kinesiskt samriskbolag som bland annat backas av den techjätten Baidu. 

Det är just de kinesiska parkerna som Golden Ridge Robotics riktat in sig på när de utvecklat en ny typ av självkörande golfbil, något Di Digital var först att rapportera om.

De självkörande bilarna, som tillverkas i Göteborg och i Shenzhen, används nu av besökare som lättare vill ta sig runt i de kinesiska parkerna. Bolaget delar intäkterna med parkerna och räknar med att ha några hundra bilar i rullning under nästa år. På sikt ska det bli tusentals.

Tagit in mycket riskkapital

Gold Ridge Robotics har tagit in 100 miljoner kronor i riskkapital och planerar ytterligare en runda på 300 miljoner kronor. Joel och Emma Rozada, som äger fem procent av Gold Ridge Robotic, uppger till Di att bolaget värderas till 1 miljard kronor.

”Jag tror bolaget är noterat på en av Kinas inhemska börser inom ett par år”, säger Joel Rozada till tidningen. 

Hur ser konkurrensen ut?

”Det är Kina så det finns tusentals konkurrenter som gör liknande, men vi är den första självkörande bilen i parken”, säger Joel Rozada, när Breakit ringer upp honom.

Bilarnas funktion kommer faktiskt mest väl till pass när de inte används. När passagerarna är klara med dem kan de självkörande fordonen nämligen parkera sig själva för laddning.

Joel och Emma Rozada har flera bolag i bagaget och står bland annat bakom bokföringsappen Bokio. De sålde även bolaget Yachtdefine för runt 40 miljoner kronor och driver i dagsläget det Göteborgsbaserade it-konsultbolaget Techno Creatives.

Läs mer