Sök

Annonssamarbete med Kindred Group

När ramarna skapar friheten – så jobbar Kindred agilt i virtuella team

Veronica Wall, tvåa från vänster, är huvudansvarig för den tekniska leveransen inom Kindred Group,

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Allt fler bolag väljer att jobba agilt i virtuella team över hela världen. För gamblingkoncernen Kindred Group är det idag ett måste. På fem år har bolaget gått från 500 till 10 000 releaser per år, med 1 600 medarbetare. Hur gick det till?

Kindred Group har sitt ursprung i Unibet, som grundades av Anders Ström 1997. Därmed banades vägen för en ny, mobil gamblingindustri. I dag äger Kindred-koncernen elva av Europas mest populära varumärken inom segmentet, med 26 miljoner kunder. 

Veronica Wall har 15 års bakgrund inom techvärlden. Sedan 2012 arbetar hon på Kindred Group, där hon idag är hon huvudansvarig för den tekniska leveransen och ser till så att alla de större projekten går i mål. Med kontor över hela världen blir effektiva samarbetsformer allt viktigare för att nå framgång.

Vi insåg att vi behövde ett enat arbetssätt, där alla är överens om hur vi ska samarbeta över teamgränserna

Hon menar att den mest tongivande organisatoriska förändringen inom Kindred inleddes för fem-sex år sedan, när bolaget började gå in på en rad reglerade marknader. Att anpassa verksamheten till varje enskild marknad var mycket kostsamt och tidskrävande. 

”Vi insåg att vi behövde ett enat arbetssätt, där alla är överens om hur vi ska samarbeta över teamgränserna”, säger hon.

Lösningen blev att bygga starka ramverk där regler och lagar redan var implementerade. På så sätt kunde testare och utvecklare komma igång direkt med sitt arbete. Det blev en viktig nyckel för att kunna skala upp verksamheten snabbt och effektivt, menar Veronica Wall.

”Sedan dess har vi gått från 400-500 releaser upp till 10 000 releaser per år. Det hade aldrig varit möjligt ifall varje utvecklare hade behövt kolla upp exakt vilka krav och regelverk man behöver följa. När GDPR kom var det till exempel inga problem för oss, eftersom det enkelt kunde byggas in i ramverket i god tid.”

Kommunikationen mest utmanande

Compliance var alltså den mest effektivitetshöjande pusselbiten. Men fortsatt fanns stora utmaningar i hur arbetssättet skulle fungera med ett ökat tempo, och team som i många fall var fördelade över flera världsdelar. 

”Kommunikation har varit det mest utmanande, att se till att alla medarbetare har tillgång till rätt information och vet exakt vad de ska göra. Varje tech-team ansvarar för en specifik domän, och vid större leveranser är alla team en del av projektet. Även där ger ramverket mycket gratis, att man hela tiden vet vilka som gör vad, och vad vi ska åstadkomma.”

Så skapar Kindred hållbar tillväxt – läs mer här

Till en början var man tio till elva tech-team, en siffra som idag växt till någonstans mellan 40 och 50. Att veta vad alla andra gör i bolaget blir både omöjligt och onödigt. Det räcker att agera självständigt inom sitt ekosystem. Ett team består av 8-10 personer. Vissa sitter tillsammans, medan andra är utspridda över hela världen. 

”Alla team jobbar agilt, och börjar varje morgon med en standup – antingen via videokonferens eller vid en whiteboard. Vad ska vi göra idag?”

Snabbrörlig samverkan

Veronica Wall menar att man tar det agila arbetssättet så långt som det är möjligt innanför de regulatoriska ramarna. 

”Vi har jobbat agilt väldigt länge och drar det till sin spets: en medarbetare hos oss ska kunna vara snabbrörlig, känna kontroll över sin egen situation och behöva hantera så lite administration som möjligt. Samtidigt får man komma ihåg att vi inte bara kan köra på i vår bransch – vi måste alltid dokumentera så att det finns spårbarhet kring varje steg vi tar i ett projekt.” 

Jag tror också det är viktigt att inse att var och en är expert inom sitt område, och alla har möjlighet att göra sin röst hörd

Chattverktyg är viktiga kommunikationskanaler på Kindred. Förutom ständig kontakt med sina egna teammedlemmar är i princip alla anställda även delaktiga i andra virtuella grupper. Där kan man diskutera särskilda frågeställningar, utvecklingsprojekt eller fritidsintressen. Dessa digitala samarbeten över teamgränserna har varit viktiga för att stärka den interna kulturen, menar Veronica Wall. 

”Jag tror också det är viktigt att inse att var och en är expert inom sitt område, och alla har möjlighet att göra sin röst hörd. Samtidigt behöver vi samarbeta för att nå resultat, ’It takes a village.’ Och det är där vårt arbetssätt har visat sig särskilt framgångsrikt.”

Läs mer